Privreda
46

Nikšić o državnoj kompaniji pred kolapsom: Sutra odluka o uplati novca BH Airlinesu

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što se na današnjoj sjednici Vlade FBiH nije raspravljalo o BH Airlinesu, koji do petka mora izmiriti dio svojih dugovanja, ovoj kompaniji prijeti totalni kolaps i obustava operacija.

Naime, na današnjoj sjednici Vlada FBiH je trebala iznaći način da još jednom pomogne ovoj kompaniji koja je u izuzetno teškom stanju, te joj prema odluci donesenoj 4. februara uplati 1,8 miliona KM kako bi servisirala svoje dugove i nastavila sa radom.

Heta traži milion KM

No, to se danas nije dogodilo. Na današnjoj sjednici Vlade u Mostaru nije donesena odluka o uplati milion KM na račun Hete, zbog čega račun BH Airlinesa i dalje ostaje blokiran, a rad kompanije onemogućen.

Predsjednik Sindikata radnika BH Airlinesa Elvis Žiga rekao je za Klix.ba da se još uvijek nada da će Vlada poduzeti konkretne korake.

"Da bi se Heta dalje upustila u bilo kakve pregovore sa vlasnikom BH Airlinesa, odnosno Vladom Federacije BiH, o načinu izmirenja dugova prema njima, tražili su uplatu od milion KM do petka. Ukoliko uplate ne bude, morat ćemo obustaviti naše operacije“, kazao je Žiga za naš portal.

Podsjećamo, lizing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije zbog duga od 16 miliona KM, koji je nastao od 2005. do danas, jer BH Airlines nakon što je od ove lizing kompanije kupio dva aviona nije redovito izmirivao obaveze.

Iz Sindikata radnika BH Airlinesa krivca za teško stanje u ovoj kompaniji vide u Vladi Federacije BiH, jer se nije ponašala odgovorno prema njima. Tvrde da im Vlada nije prebacila ni pet miliona KM novca kojeg su zaradili od taksi. Da im je uplaćen zarađeni novac, kompanija danas ne bi bilo pred stečajem.

Problem sa zakonom

No, Nermin Nikšić, premijer FBiH, kazao je za Klix.ba kako će se sutra pokušati iznaći način da se novac osigura, a kako bi se premostio period do donošenja budžeta u FBiH.

"Mi smo na jednoj od prošlih sjednica na dnevnom redu imali informaciju o BH Airlinesu i dogovorili model kako da se pomogne ovoj kompaniji uz određene uslove. Dakle, već tada se znalo da po odluci o privremenom finansiranju FBiH ne možemo izdvojiti novac iz budžeta. Međutim, tada smo dobili informaciju od direktora kompanije da postoji novac koji se prikuplja na posebnom računu i kojim se plaćaju tranše kredita i neko osiguranje te da bi se nekom posebnom odlukom moglo osloboditi taj novac prebaciti BH Airlinesu.

No, to se zakomplikovalo i nije to baš jednostavno jer se mora naći zakonsko uporište da bi se to riješilo“, kazao je Nikšić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, sutra će održati sastanak sa ministrima finansija i prometa i komunikacija kako bi pokušali riješiti ovaj gorući problem.

"Da je usvojen budžet i da je stupio na snagu moglo bi se ovo pitanje rješavati budžetom ovako je to komplikovano i imamo problem sa zakonom.

No, i ova uplata ovoj kompaniji je samo produžavanje agonije jer je nemoguće da Vlada FBiH osigurava potrebna sredstva u budžetu kako bi refundirala razliku između prihoda i fiksnih rashoda koje ima ova kompanija“, pojasnio je Nikšić.

No, zanimljivo je da Vlada na današnjoj sjednici jeste donijela odluku kojom se u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ponedjeljak, 2. mart 2015. godine, proglašava neradnim danom u Federaciji. Na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica u Federaciji Bosne i Hercegovine neće raditi.