Odlazi u prošlost
7

Niko ne želi kupiti gračanički Olimp, ostale su puste hale i socijalni slučajevi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Puste hale i socijalni slučajevi ostali su iza Fabrike modne konfekcije Olimp iz Gračanice, čija imovina ni u drugom krugu prodaje nije dobila kupca. Njemački partner također se povukao, a predstavljao je zadnju nadu za mogući opstanak kompanije.

Fabrika modne konfekcije Olimp je privatizirana 2002. godine, a prvi problemi su se počeli nazirati godinu dana kasnije. Kulminacija je uslijedila prije dvije godine, kada je nastupila pandemija koronavirusa.

Dugovanja firme prema Poreznoj upravi FBiH su okvirno 11,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je nešto više od pet miliona glavnice, dok je šest miliona kamata.

Propala dva pokušaja prodaje

Zbog namirenja dužnih poreznih obaveza Kantonalni porezni ured Tuzla oglasio je tokom ljeta prvu prodaju zaplijenjene imovine, koja nije uspjela, dok je naredna zakazana za septembar, ali je i ona propala jer se potencijalni kupac nije pojavio.

"Imovina nije prodata ni u drugom krugu prodaje, a treća bi trebala biti objavljena krajem novembra, eventualno početkom decembra. Nadamo se da će se pojaviti kupac, a ukoliko ipak do toga ne dođe slijedi vraćanje imovine vlasniku, nakon čega će biti pokrenut stečaj", kaže u razgovoru za Klix.ba sada već bivši sindikalni predstavnik radnika Olimpa Enes Šoše.

Enes Šoše (Foto: A. K./Klix.ba)
Enes Šoše (Foto: A. K./Klix.ba)

Proizvodnje u Olimpu nema već nekoliko mjeseci, a ona je obustavljena nakon što su radnici odlučili stupiti u štrajk jer im se duguje dvije plate. Također, u prosjeku 15 godina radnog staža im nije uvezano.

Šoše u razgovoru za Klix.ba ističe da su fabričke hale ostale prazne jer tamo više nema nijednog radnika, od njih skoro 350, koliko ih je nekad bilo zaposleno.

Naš sagovornik je posljednji dobio rješenje o tome da je tehnološki višak. Inače, zbog blokade računa, uprava Olimpa je 2013. donijela odluku o formiranju sestrinske firme Olimptex u kojoj je prebačen određeni broj radnika.

"Većina radnika trenutno čeka rješenja sa biroa kako bi počeli primati naknadu, određeni broj mlađih je počeo sa radom u drugim firmama, a imamo i desetak starih zaposlenika koji su sada socijalni slučajevi. Oni nemaju apsolutno ništa, ostali su na ledini. Nezbrinuti su, a uslova za rad više nemaju", žali se Šoše.

Povukao se i njemački saradnik

Olimp je u proteklim godinama imao saradnika iz Njemačke za kojeg su izrađivali konfekciju, a radnici su upravo u njemu vidjeli strateškog partnera koji bi mogao kupiti imovinu fabrike. Međutim, do toga nije došlo te je nada za bolje dane fabrike skoro u potpunosti isčezla.

"Mi smo dobro poslovali sa njemačkim partnerom, međutim, on je otišao, tako da više posla nema. Sve je prazno, pusto i žalosno. Valjda će se neko smilovati i kupiti imovinu fabrike kako bi nam bio uvezan radni staž te kako bismo dobili dvije plate koje nam se duguje", nadovezuje se Šoše.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Koncem 2016. godine Hazim Hasinović je postao većinski vlasnik Fabrike modne konfekcije Olimp, nakon uspješno provedene tender ponude.

On je prvobitno posjedovao 9.798 dionica Olimpa, ili 29,1781 posto od osnovnog kapitala društva, a u tender ponudi stekao je dodatnih 10.759 dionica, što predstavlja 32,0399 posto od ukupnog broja dionica. Na takav način Husinović je došao do 61,2 posto vlasničkog učešća u društvu.