Dani poduzetništva žena
28

Nihad Uk na konferenciji Udruženja poslovnih žena: Naše poduzetnice su najranjiviji dio sistema

I. M.
Žene poduzetnice su posljednjih godina postale nezaobilazan faktor u Bosni i Hercegovini, ali njihova prava i mogućnosti još uvijek su daleko od prava i mogućnosti poduzetnika.

Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine je organizovalo jedan važan događaj za sve poduzetnice iz naše zemlje pod nazivom "Dani poduzetništva žena 2023".

Žene su u 21. stoljeću uspjele ostvariti veliki uspjeh u borbi za svoja prava, ali do postizanja potpune ravnopravnosti još uvijek nisu došle. Svoju borbu nastavljaju i poduzetnice Bosne i Hercegovine koje se bore za svoja prava, rizikuju i pokreću svoje biznise.

Žena u biznisu je u izuzetno lošem položaju, nedostatak podrške, tradicionalne vrijednosti i loše umrežavanje poduzetnica otežava razvoj bilo kojeg start-upa. Razmišljanje o posvećivanje sebe i porodici i svom poslu je veliki izazov posebno u Bosni i Hercegovini. Ipak, sve veća pažnja se posvećuje ovom problemu i sve veći broj žena se odlučuje da pokrene svoj biznis.

Dokaz koliko su ovakvi događaji značajni i važni za bh. poduzetnice je veliki broj učesnica svih uzrasta, a među njima se pojavila i mlada poduzetnica koja je ma konferenciju došla sa bebom.

Događaj je počeo 8. maja, a danas se održala završna konferencija na kojoj su o aktuelnim problemima i konkretnim rješenjima govorili brojni gosti iz BiH, ali i drugih zemalja.

Jedan od gostiju današnje konferencije je bio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. On je za Klix.ba poručio da je za njega govoriti na ovakvom događaju bio veliki izazov te da je imao dva cilja.

"Fokus mog dosadašnjeg rada bilo poduzetništvo, a posebno kada sam dobio poziv od strane Udruženja koje je organizovalo ovaj događaj kojem je prisustvovalo oko 100 poduzetnica ne samo iz Kantona Sarajevo, nego iz cijele BiH. To je za mene bio izazov da razgovaram sa njima da vidim koji su to problemi sa kojima se susreću naše poduzetnice koje su zaista najranjiviji dio našeg poduzetničkog sistema koji puni budžet ne samo Kantona Sarajevo, već Bosne i Hercegovine i zaista bih želio da kao premijer KS pomognem našim poduzetnicama", rekao je premijer.

Uk je kazao da je s druge strane želio prezentirati ono što Kanton Sarajevo danas može da ponudi ne samo poduzetnicama, već svim poduzetnicima koji se svrstavaju u mala i srednja prefuzeća.

"Imamo dosta toga i mislim da mi kao kanton daleko odmakli od ostalih kantona. Kad su u pitanju zakoni koji bi olakšali razvoj domaćeg tržišta i plasiranje domaćeg poduzetništva na međunarodno tržište, to je više u nadležnosti federalne vlade bez obzira na to što se mi nekada prinuđeno igramo države u KS i radimo neke stvari koje nisu isključivo u nadležnosti kantona. Nadam se da će se sada to promijeniti i da neće biti potrebe da Kanton Sarajevo to radi. Naš je plan što se tiče privrednog sektora u narednom periodu da unapređujemo postojeće zakonodavstvo i da donesemo jedan zakon o strateškim privrednim granama Kantona Sarajevo gdje bismo identifikovali koje su to strateške grane u koje bismo ulagali", rekao je.

Na panel diskusijama su bh. poduzetnicama obratile Valentina Disoska iz Udruženja poslovnih žena Sjeverne Makedonije, Ljubica Kostić iz Udruženja poslovnih žena Crne Gore, Nasia Ioannidou iz Balkan Women Coalition, Branka Alica, CEO u Mpi Vrelec d.o.o. Slovenije, Sofija Bajić iz Udruženja poduzetnica "Biznis na štiklama" iz Srbije kao i Yesim Sevig iz Turske.

Gošće iz drugih zemalja su govorile o važnosti uvezivanja žena poduzetnica iz svih zemalja regija.

"Žene moraju biti utjecajnije u tržištu i u društvu, one moraju preuzimati rizike, moraju izaći i pokušati. Nažalost, tradicija koja ponižava poziciju žene je još uvijek aktuelna. Žene su sastavni dio tržista zahvaljujući kojem ono može rasti", rekla je Yesim Sevig.ž

Nasia Ioannidou iz Balkan Women Coalition je poručila da je ova koalicija nastala prije 10 godina. Uloženo je jako puno truda, održan veliki broj edukacija, pružano je puno podrške ženama koje su tek na početku svog puta i nakon nekoliko godina rezultat je bio vidljiv. To je dalo vjetar u leđa učesnicama koalicije i sada poručuju da su tu, da vide poduzetnice iz Bosne i Hercegovine i pozivaju ih da im se obrate i da se udruže.

Mina Šabić, članica Kluba žena poduzetnica Bosanska Krupa, iz pčelarstva Šabić Bosanska Krupa je za Klix.ba poručila da je ova konferencija i sami Dani poduzetništva žena je odlična prilika da se steknu nova iskustva.

"Pomći će nama, malim poduzetnicama koje nismo u nekim vodama, da znamo kako da napredujemo, kako da proširimo biznis i kako da ostvarimo saradnju sa preduzetništvama u regiji", poručila je.

Ona je mišljenja da institucije moraju obratiti pažnju na žene poduzetnice iz ruralnih područja jer žene iz većih gradova, iako imaju dosta problema, ipak lakše dolaze do informacija i kontakata.

Tema drugog panela je bio potencijal podrške dijaspore za razvoj poduzetništva žena u BiH. Poduzetnicama se obratili Merima Avdagić iz USAID-a, predsjednik UO Gondacija Poduzetnika u BiH Dr. Samir Vildić, Željka Tinjić Zaimović iz Business Women of Bosnia and Herzegovina u Beču i Meliha Mulahalilović, vlasnica UX d.o.o.

Učesnici ove panel diskusije su složni da je umrežvanje sa bh. dijasporom širom svijeta izuzetno važno i od velikog je značaja za plasiranje domaćih proizvoda na međunarodno tržište. Na trećoj panel diskudsiji o ženskom poduzetništvu su govorili Amra Livanjak iz Ministarstva privrede SBK, načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo, premijer Kanotna Sarajevo Nihad Uk, direktorica Infinity Capital Advisors Maša Aganović, vlasnica Zodiac Glamping Resort Anela Mešić i Haris Huskić iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Zaključna panel diskusija je bila posvećena utjecaju recesije na mala i srednja prefuzeća i razvoj poduzetništva.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je za Klix.ba poručio da Amra Livanjak je govorila o tome kako Ministarstvo privrede SBK pomaže malim i srednjim preduzećima sa recesijom te je poručila da je tokom prošle godine ovo ministarstvo je dodijelilo više od 900 hiljada KM ovim preduzećima, a u 2023. planirano je da se dodijeli više od 1 milion KM.

Dani poduzetništva žena se deveti put organizuju u Sarajevu, a iz Udruženja poslovnih žena BiH poručuju da, iako je situacija i dalje nije savršena, za ovih devet godina zabilježili su veliki napredak u promovisanju ženskog poduzetništva i pomogli su velikom broju žena da se ohrabre i da pokrenu svoj biznis.