|

Nezavisni načelnici: OV Bosanski Petrovac daje lošu sliku investitorima

Nezavisni načelnici: OV Bosanski Petrovac daje lošu sliku investitorima
218
F
FENA
28.3.2017. u 17:02
17
komentara
218

dijeljenja
Nezavisni načelnici: OV Bosanski Petrovac daje lošu sliku investitorima
Načelnici općina Stari Grad, Visoko, Bosanski Petrovac i Kalesija uputili su danas zajedničku poruku u povodu slučaja iz Bosanskog Petrovca i povlačenja investitora Arifagić Investment d.o.o., tražeći zaštitu investitora i omogućavanje njihovog poslovanja, čime bi se spriječio njihov odlazak i osigurali uvjeti za nove investicije.
Ibrahim Hadžibajrić, Amra Babić, Zlatko Hujić i Sead Džafić, nezavisni načelnici, sa današnjeg sastanka u Sarajevu zatražili su zaštitu javne imovine i javnog dobra te omogućavanje općinskim načelnicima i službama da upravljaju tom društvenom imovinom na način da od nje ima koristi.

Naime, kompanija Arifagić Investment d.o.o. koja je u Bosanskom Petrovcu prije dvije godine ostvarila pravo na zakup poljoprivrednog zemljišta na lokaciji Oraško brdo i planirala napraviti modernu farmu norveških goveda, prekinula je svaki oblik saradnje s Općinom Bosanski Petrovac, te odustao od izgradnje moderne farme norveških goveda u ovom gradu.

Po riječima načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića, sve što je Općinsko vijeće uradilo u protekla tri mjeseca bilo je u cilju odvraćanja Jusufa Arifagića da investira u izgradnju farme, a njihovi postupci su, kako kaže, doživjeli kulminaciju jučerašnjom vanrednom sjednicom i zaključcima koje su donijeli.

Punu podršku načelniku Hujiću dali su ostali nezavisni načelnici koji smatraju da ovakvo ponašanje Općinskog vijeća Bosanski Petrovac šalje lošu sliku svim potencijalnim investitorima.

"Smatram da se ovako šalje loša slika svima koji eventualno žele investirati u našu zemlju, a sve zarad ličnih interesa vijećnika koje štiti vladajuća oligarhija", kazala je Amra Babić, načelnica Općine Visoko.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić mišljenja je da je ovakva situacija neprihvatljiva i da se konačno mora stati ukraj svima onima koji lične interese stavljaju ispred interesa naroda i države.

"Umjesto da privlačimo investicije i jačamo ekonomiju ove zemlje, otvaramo fabrike i nova radna mjesta, dovedeni smo u situaciju da ne znamo ni kako zadržati investitore koji su odlučili da ulažu u BiH, ali ih opstruiraju na svakom koraku. Ovim slučajem treba se ozbiljno pozabaviti državni nivo, jer je ovo nedopustivo", rekao je Hadžibajrić.

Istog mišljenja je i načelnik Džafić, inače uspješni privrednik iz Kalesije, koji je naglasio da investitorima treba olakšati i osigurati im uvjete da se što više odlučuju investirati u BiH, "a sramotno je ovako postupati prema ozbiljnoj kompaniji koja je namjeravala uložiti milione u Bosanski Petrovac".

Inače, Kompanija Arifagić Investment do sada je uložila milion KM u općinu Bosanski Petrovac, zaposlila dio lokalnog stanovništva, a imala je plan da u ovoj godini uloži značajna sredstva i u potpunosti obnovi farmu FANA i popuni je s 800 grla, zaposli oko 50 radnika i pokrene proizvodnju.

Načelnik Hujić je naglasio da daje punu podršku Arifagić Investmentu.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...