Privreda
2

Neutrošena sredstva iz kredita EIB-a bit će uplaćena Željeznicama RS

SRNA
Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o Projektu obnove željeznica i predložila da se dio neutrošenih sredstava iz kredita Evropske investicione banke (EIB) za taj projekat, u iznosu od 49.028 eura, prenese na račun Željeznica Republike Srpske.

Vlada RS predložila je da se 49.028 eura prenese sa podračuna Republike Srpske u Centralnoj banci BiH na račun Javne Željezničke korporacije BiH, koja je provela projekat obnove željeznica, a koja će zatim sredstva prebaciti na račun Željeznica RS.

U informaciji o projektu obnove željeznica, koju je Vlada RS prihvatila, navodi se da je Narodna skupština RS u junu 2001. godine prihvatila odluku o zaduženju prema EIB-u po ovom projektu, te da je EIB odobrila kredit od 16.000.000 eura, što je 40 posto od ukupnog kredita za BiH koji iznosi 40.000.000 eura.

Kreditna sredstva su, između ostalog, namijenjena za remont 22 kilometra uskotračne dionice Banja Luka-Jošavka, obnovu tri granične stanice (Šamac, Dobrljin i Zvornik) te dva stanična objekta (Doboj i Modriča).

Sredstva će biti korištena i za remont radionice za održavanje šinskih vozila u Doboju i mosta Dobrljin u dužini od 32 metra na rijeci Uni, zatim za rekonstrukciju 600 metara drumsko-željezničkog mosta na rijeci Savi kod Šamca, elektrifikaciju pruge Doboj-Dobrljin i popravku elektro-instalacija na pruzi Sarajevo-Doboj.

Projekat obnove željeznica završen je. Posao je započet u januaru 2003. godine.