|

Neumsko maslinovo ulje slavilo ispred istarskih

Neumsko maslinovo ulje slavilo ispred istarskih
160
F
FENA
7.2.2017. u 11:17
64
komentara
160

dijeljenja
1/5 Foto: Zagrebački maslinarski institut
2/5 Foto: Zagrebački maslinarski institut
3/5 Foto: Zagrebački maslinarski institut
4/5 Foto: Zagrebački maslinarski institut
5/5 Foto: Zagrebački maslinarski institut
Ulje maslinara Josipa Matića Lole iz Neuma (BiH) proglašeno je najboljim maslinovim uljem u kategoriji ekstradjevičanskog maslinovog ulja miješanih sorti na Drugom festivalu maslina koji je proteklog vikenda održan u Zagrebu.
Ulje bh. maslinara slavilo je ispred dva istarska ulja, a na ocjenjivanju ove su godine ukupno učestvovala 163 uzorka ulja iz svih Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te iz Slovenije, saopćeno je iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

U kategoriji monosortnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja prva tri mjesta zauzeli su Jakomin Darko (istarska belica, Koper), Adamič Miran (maurino, Izola) i Dolija 08 d.o.o. (rosinjola,Veliki Vareški, Marčana).

Šampion Drugog festivala maslina u Zagrebu je Jakomin Darko (istarska belica, Koper) s 97,21 bodova.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar navode kako su na Festivalu maslinovog ulja u Zagrebu samo potvrđeni rezultati ocjenjivanja u kategoriji ekstradjevičanska maslinova ulja koje je održano u decembru prošle godine u prostorijama tog zavoda.

"Mi iz Zavoda smo prezadovoljni rezultatima ocjenjivanja u Zagrebu koji su dokaz izuzetne stručnosti djelatnika Zavoda u Mostaru", navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...