Privreda
446

Nestašica peleta u cijeloj BiH, proizvođači ne mogu zadovoljiti potražnju

Klix.ba
Peleta, energenta kojeg koristi sve više domaćinstava u Bosni i Hercegovini, u posljednjih nekoliko dana nema ni u trgovačkim centrima niti u fabrikama koje se bave njegovom izradom.

Izrazito niske temperature koje su prošle sedmice okovale BiH i veći dio Evrope na ruku su išle proizvođačima i trgovcima energentima, posebno onima koji proizvode i prodaju pelet.

Kako za Klix.ba kažu u jednom od najvećih proizvođača peleta u BiH, inače stacioniranom u Vitezu, sve zalihe su prodali još prije nekoliko dana, a nije izvijesno kada će nove količine sići sa proizvodne trake.

Pored rastućeg domaćeg tržišta, proizvođačima peleta u BiH u posljednje vrijeme se otvorilo i talijansko tržište. Kako je proteklih dana i u Italiji bilo izrazito hladno narudžbe iz ove zemlje bile su na rekordnom nivou.

Potražnja diktira i cijenu peleta koja raste iz godine u godinu. Cijena peleta prije početka ove sezone bila je, zavisno od kvalitete, oko 300 KM po toni. No, usljed nestašice na tržištu cijena je u posljednjih nekoliko dana dodatno skočila. U jednom od specijaliziranih trgovačkih centara pelet su prije nestašice prodavali po cijeni od 350 KM po toni, odnosno oko 5,3 KM po vreći.

No, cijena je usljed velike potražnje već skočila na 450 KM po toni odnosno 6,7 KM po vreći.