Privreda
0

Ne planira se smanjenje cijena električne energije

FENA
Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić potpisali su danas u Mostaru ugovor o kupovini električne energije u 2014. godini, ukupne vrijednosti 21,2 miliona maraka.

Kako je u izjavi za novinare kazao Krešić, Elektroprivreda HZ HB ovim ugovorom dobiva ukupno 290,000 MW sati električne energiju u periodu kada tom preduzeću, koje na može pokriti sve svoje potrebe iz vlastitih proizvodnih pogona, električne energije najviše nedostaje, u sedmom, osmom i devetom mjesecu.

"Iznimno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom naša dva poduzeća, a danas smo se dogovorili da ćemo tu saradnju podići na još viši nivo. Mi smo dvije državne kompanije i moje je lično razmišljanje da nam u ovim transakcijama ne trebaju posrednici", kazao je Krešić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o očekivanom prihodima dva elektroprivredna poduzeća u 2013. godinu, Krešić i Grabovica kazali su kako očekuju rekordne rezultate poslovanja.

Prema njihovim riječima, dobit Elektroprivrede HZ HB na kraju godine trebala bi biti oko 50 miliona maraka, a Elektroprivrede BiH oko 30 miliona maraka.

Zbog iznimno povoljnih hidroloških prilika, Elektroprivreda HZ HB, koja svu svoju električnu energiju dobija iz hidroelektrana, imat će veću dobit iako Elektroprivreda BiH ima daleko veću proizvodnju.

"Elektroprivreda HZ HB u prvoj polovini godine ostvarila je dobit od 72,5 miliona maraka. Trenutno je u fazi izrada rebalansa poslovanja za 2013. godinu i do kraja godine očekujemo dobit oko 50 miliona maraka, s tim da se ja nadam kako bi ta dobit mogla biti i veća", kazao je direktor Elektroprivrede HZ HB.

Grabovica je dodao kako će Elektroprivreda BiH u 2013. godini imati rekordnu proizvodnju, najveću u historiji te kompanije, i rekordni prihod, veći od milijardu maraka.

"Sama dobit ovisi o strukturi učešća hidrologije u odnosu na termokapacitete, s obzirom da je proizvodnja električne energije iz termoelektrana dva do tri puta skuplja u odnosu na električnu energiju iz hidrocentrala. Elektroprivreda BiH iz hidropotencijala, ovisno o vremenskim prilikama, dobija između 10 i 30 posto električne energije, za razliku od Elektroprivrede HZ HB kod koje je sto posto struje iz hidroelektrana", kazao je Grabovica.

Kada je u pitanju cijena električne energije za krajnje potrošače, direktori elektroprivreda ne očekuju nikakve promjene u sljedećoj godini.

Grabovica je kazao kako je cijena električne energije na svjetskom tržištu pala pa Elektroprivreda BiH očekuje tešku sljedeću godinu, napomenuvši kako je cijena električne energije u nadležnosti Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK).

"Sniženja cijena neće biti na našu inicijativu, a hoće li FERK odlučiti drukčije - ne znam. Ja se nadam da neće", istaknuo je Grabovica.

Krešić je, također, protiv snižavanja cijena električne energije.

"Šta će FERK odlučiti mi ne znamo. Ali, treba znati da je Elektroprivreda HZ HB prošlu godinu završila s gubitkom od 44 miliona maraka, 2011. s gubitkom od 12 miliona, a postoje gubici iz prethodnih godina", zaključio je direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić.