{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak izvoza jabuka u Rusiju upitan, RS blokira proces rješavanja spora

Piše: S. H./Klix.ba
19.2.2018. u 12:50
6
151
Nastavak izvoza jabuka u Rusiju upitan, RS blokira proces rješavanja spora
6
Nastavak izvoza jabuka u Rusiju upitan, RS blokira proces rješavanja spora
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske dalo je negativno mišljenje na Odluku o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, čime ponovno pokretanje izvoza jabuka na rusko tržište postaje upitno, saznaje Klix.ba.
Odluku kojom se unapređuje registar izdavanja rješenja za izvozne objekte, odnosno uslovi koje trebaju imati da bi izvozili na rusko tržište, kako bi se smanjila mogućnost zloupotreba, uputila je Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, a pozitivna mišljenja već su dala resorna ministarstva FBiH i Brčko distrikta, sve u cilju nastavka izvoza na ovo značajno tržište.

Ovakav potez Ministarstva poljoprivrede RS-a je direktna prepreka za rješenje problema nastavka izvoza u Rusiju i poslovanje, iako su štete zbog prekida izvoza za domaće firme već nesagledive.

Pitanje je čime vlasti RS-a pravdaju ovaj potez i u čijem interesu je nastavak blokade izvoza.

Podsjećamo da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno izjavio da se ovom odlukom direktno unapređuje sistem kontrole i da se nijednim dijelom odluke "ne dira" u nadležnosti entiteta.

"Registri su entitetski i to niko ne dovodi u pitanje, ali kontaktna tačka za trgovinu voćem i povrćem s Ruskom Federacijom je Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Tako je definirano zakonom, a i protokolom koji smo prije godinu i po potpisali s Ruskom Federacijom", naveo je Šarović.

Također, nedavno je objavljeno da je firma čiji je osnivač Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, jedan od glavnih kooperanata bijeljinske kompanije Fruct Company zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: