Privreda
4

Naredna godina povoljna za razvoj poljoprivrede u TK, mogući i problemi za proizvođače

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Naredna godina u Tuzlanskom kantonu osim što donosi veliki potencijal kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, nosi i određene rizike za poljoprivredne proizvođače, istaknuto je na današnjem sastanku premijera TK Bege Gutića, šefa Odsjeka za poljoprivrednu i prehrambenu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Samida Šarca i direktora Poljoprivredne zadruge PMG Gradačac Saliha Durića.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i šef Odsjeka za poljoprivrednu i prehrambenu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Samid Šarac razgovarali su danas s direktorom Poljoprivredne zadruge PMG Gradačac Salihom Durićem.

Naredna godina, kako je istaknuto, osim velikog potencijala za dalji razvoj koji nosi ukidanje predefinirane otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda, nosi i određene rizike za poljoprivredne proizvođače. Ti rizici mogu biti reducirani ukoliko bi se što prije pristupilo izmjenama određene zakonske regulative i politike poticaja, koji su inače u nadležnosti federalnog nivoa vlasti.

Premijer Gutić istakao je i ovom prilikom da je Vlada partner poljoprivrednicima s područja ovog kantona i da će određena pitanja iznijeti na sastanku sa federalnim ministrom poljoprivrede koji će biti održan u narednim danima.

Kako je istakao Durić, ove godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno je blizu 30.000 tona šljive, od čega je blizu 50 posto proizvedeno u Gradačcu. Ukoliko se uzme u obzir to da su bosanskohercegovačke potrebe blizu 8.000 tona ovog voća, onda je lako sagledati izvozni potencijal.

"Drago nam je da su višegodišnja ulaganja i orijentacija Vlade Tuzlanskog kantona da podrži uzgoj šljive i kornišona dali ovako pozitivne rezultate kada je u pitanju kvantitet proizvodnje, tako da ćemo u narednom periodu sagledati mogućnosti kako da poticajnom politikom na proizvođače djelujemo da dodatno podignu i kvalitet svojih proizvoda", rekao je premijer Gutić.

Dogovoreno je da zadruga PMG Gradačac u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja ovog kantona pripremi i Vladi dostavi prijedlog mjera i neophodnih izmjena zakonske regulative kojima bi se unaprijedila situacija u poljoprivredi, a Vlada će u skladu sa svojim mogućnostima napraviti hodogram aktivnosti i dati konkretna zaduženja, saaopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.