Privreda
0

Namjenska industrija napredovala, izvoz povećan više od tri puta

FENA
Kroz značajniju podršku entitetskih vlada, pogotovo Vlade Federacije BiH, a i zbog veće potražnje na svjetskom tržištu namjenska industrija BiH ušla je u značajnu fazu oporavka - izjavio je danas predsjednik Komisije za promet i usluge Grupacije namjenske industrije Vanjskotrgovinske komore BiH Hasib Salkić.

Novi Odbor Grupacije, koji je izabran krajem maja na redovnoj Skupštini te grupacije, održao je danas sjednicu u Sarajevu.

Po Salkićevim riječima, osim ugovora koje namjenska industrija već standardno ima s kupcima iz Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Pakistana, Malezije, Indonezije, ove godine sklopljeni su novi ugovori i otvorena nova tržišta prevashodno u Ukrajini i Angoli.

"Ono što je veoma značajan faktor u ovom momentu jest i prisustvo nekih većih američkih kompanija na bh. tržištu koje kroz dugoročne ugovore garantuju stabilnost prodaje u narednih četiri, pet godina i sigurno novu šansu koja je posebno izražena angažovanjem jedne vodeće američke, odnosno svjetske kompanije u segmentu rehabilitacije, odnosno unapređenja procesa proizvodnje", istakao je Salkić.

Izrazio je nadu da će naše fabrike tu priliku iskoristiti i u naredne dvije do tri godine, značajno povećanom prodajom, moći preuzeti regionalno liderstvo u ovoj industriji.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić je kazao da su u posljednje vrijeme pokrenuli niz aktivnosti za unapređenje ovog sektora da bi podržali početne, dobre rezultate.

"U zadnje tri godine izvoz se povećao više od tri puta i sigurno imamo dobru perspektivu",- rekao je Kumalić.

Potcrtao je da je, posebno u posljednje vrijeme, pozitivan odnos državnih i entitetskih organa prema ovoj industriji što je izuzetno značajno uzimajući u obzir da je to sektor gdje su administrativne barijere dosta izražene.

"Radi se o osjetljivom sektoru u kojem ima puno elemenata sigurnosti i gdje je potrebno obezbijediti puno dozvola, saglasnosti provoza, izvoza i slično. Stalo nam je da i taj segment dobro funkcionira, tako da ne bismo smjeli dozvoliti da nam te barijere koče proizvodnju i izvoz", dodao je Kumalić.

Predsjednik Odbora Grupacije namjenske industrije VTKBiH i predstavnik firme Ginex Goražde Jusuf Hubjer također je kazao da je namjenska proizvodnja u BiH, posebno u FBiH (kojoj pripada većina) počela da ide nabolje, te dodao da su neke firme izuzetno stabilne među kojima su Igman Konjic, Ginex Goražde, Pretis, BNT i drugi.

Ginex, po njegovim riječima, izvozi u 33 zemlje i izuzetno dobro posluje.

"Naprimjer, cijela Amerika proizvodi dvije milijarde inicijalnih kapisli za godinu dana, dok BiH, odnosno Ginex proizvodi petsto miliona u prošloj godini. Ove godine računamo da će biti sedamsto miliona, a za godinu-dvije planiramo povećati kapacitet na milijardu kapisli", kazao je Hubjer.