|

Nakon Šarovićevog pisma: EU se izvinila i obećala refundirati novac bh. privrednicima

Nakon Šarovićevog pisma: EU se izvinila i obećala refundirati novac bh. privrednicima
0
Klix.ba
6.3.2017. u 12:47
112
komentara
0

dijeljenja
Nakon Šarovićevog pisma: EU se izvinila i obećala refundirati novac bh. privrednicima Foto: Arhiv/Klix.ba
Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da se objasni kašnjenje u primjeni adaptiranog SSP-a, Evropska komisija je dostavila odgovor u kojem priznaje grešku te se izvinjava bh. vlastima.
U odgovoru Evropska komisija obavještava Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da je došlo do kašnjenja u primjeni adaptiranog SSP-a zbog nepravovremene izmjene odgovarajućih uredbi Evropske komisije.

Za ovo ažuriranje bit će potrebno još dva mjeseca. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je uz izvinjenje dobio i uvjeravanja da će kada sistem tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno dejstvo od 01. 02. 2017. godine te da će svim bosanskohercegovačkim izvoznicima u EU kojima nije odobren preferencijalni režim naplaćene carine biti u cjelosti refundirane.

Grešku administracije EU neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara ove godine kada su naplaćivane carine u punom iznosu iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz od 500 tona ribe.
Prijavi grešku


Komentari (112)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...