Značajna investicija
119

Najsavremeniji u BiH: Pivara Tuzla u rad pustila sisteme za CO2 i pakovanje proizvoda

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U proizvodnim pogonima Pivare Tuzla danas su u rad puštena dva nova savremena sistema koja će doprinijeti većoj produktivnosti ove fabrike. Riječ je o stanici za CO2 i najsavremenijoj liniji za PET program koja se koristi za pakovanje proizvoda, čija je investicijska vrijednost 2.500.000 konvertibilnih maraka.

Puštanje u rad ovih sistema uslijedilo je nakon proširenja i asfaltiranja kruga kompanije i rekonstrukcije dijela proizvodnog objekta.

U prvom kvartalu ove godine kroz svoj investicijski ciklus Tuzlanska pivara utrošila je više od 500.000 KM, a do kraja ove godine predviđena je realizacija projekata u iznosu većem od pet miliona maraka.

"S ponosom mogu reći da je stanica za CO2 najsavremenija u BiH i ispunjava sve standarde Evropske unije. S druge strane, imamo i najsavremeniju opremu pomoću koje se radi kompletna linija kada je riječ o PET programu. Tu se pakuju svi proizvodi, od piva, preko mineralne vode do sokova različitih okusa. Također, tu se rade i proizvodi koji odlaze van granica BiH", rekao je direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović.

Inače, proizvodi Pivare Tuzla već dvije godine su zastupljeni u Turskoj, a najavljenim ulaganjima u proizvodnom procesu menadžment ove kompanije želi izaći i na brojna druga tržišta izvan granica BiH.

"Mi se polako, sigurnim koracima, pripremamo za izlazak na nova tržišta", poručio je Salihović, naglasivši da se ova kompanija trenutno nalazi među 100 najboljih u našoj zemlji.

Svečanom puštanju u rad novih sistema prisustvovao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je tom prilikom ocijenio da ova kompanija predstavlja važan motor razvoja BiH u cijelosti.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić prilikom obilaska novih sistema istakao je da ulaganje u proizvodnju predstavlja i širenje broja radnih mjesta.

On je naglasio i da Tuzlanska pivara predstavlja školski primjer kako treba ulagati u proizvodnju.