Privreda
383

Najčešći gosti: Kuvajćani u Jajcu žele izgraditi naselje

NAP
Kraljevski grad Jajce godišnje posjeti oko 15.000 Arapa, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Kuvajćani i Arapi posebno uživaju u Jajcu, jer obiluje vodom i mirom, a poznato je da ne traže turističke atrakcije kakve traži većina Evropljana.

"Najčešći i najbrojniji gosti u Jajcu što se tiče dužih boravaka od sedam do deset dana su upravo Arapi. Oni dolaze u smjenama i borave u motelima na jezeru, jer im je voda najatraktivnija kao i zelenilo. Uglavnom te arapske zemlje oskudijevaju vodom kao mi s naftom i onda je njima interesantno sjediti pored vode i zelenila", kaže za NAP Hadžić.

On je dodao i da turisti posjećuju srednjovjekovni kompleks grada koji je bio kandidovan za listu UNESCO-a, posjećuju i predivne bogomolje, stare kuće, dolaze da čuju historiju jedne zemlje, obiđu hram boga Mitre - nepobjedivog boga Sunca, džamiju Esme Sultanije.

Također Hadžić napominje da su imali ponude od Kuvajćana za izgradnju naselja s obzirom da veliki broj njih dolazi u Jajce.

"Iskreno zajedno s načelnikom grada radimo na tome. Također tražimo i nekog ko će napraviti dobar hotel. Imali smo nekih nezvaničnih ponuda za izgradnju naselja, ali to su još pregovori. Ali, nama bi to bilo jako interesantno. Moguće je da Kuvajćani to finansiraju, ali moramo se jače angažirati oko toga kako bismo privukli jače njihov interes", dodao je Hadžić.

Inače, kuvajtski investitori kupili su na području Opštine Hadžići, na potezu Osenik - Tarčin skoro 160 hiljada kvadrata zemljišta gdje žele izgraditi stambeno-rezidencijalni kompleks s pratećim zajedničkim sadržajima zatvorenog tipa, po idejnom projektu zeničke firme A Eling.