Privreda
316

Najbolje iz Istre u Sarajevu: Povezivanje privrednika i jačanje saradnje

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Uz prigodan program i u prisustvu brojnih zvanica, u sarajevskom Hotelu Evropa večeras je otvorena manifestacija "Dani Istre u Sarajevu".

Organizator ovog projekta je Obrtnička komora FBiH, u saradnji s Ambasadom Republike Hrvatske u BiH, a u cilju unapređenja privredne saradnje dva grada pobratima - Sarajeva i Pule, kroz predstavljanje najboljeg što Istra može ponuditi u gastronomskom i enološkom smislu.

U naredna tri dana manifestacija će zainteresiranim posjetiocima i poslovnim partnerima predstaviti proizvođače vina, dok će master-chefovi uglednih istarskih ugostiteljskih objekata bh. kuhare i posjetioce podučavati spravljanju istarskih specijaliteta.

Goste je na otvaranju manifestacije pozdravio predsjednik Obrtničke komore FBiH Mensur Bektić, naglašavajući da je njen cilj spajanje dviju regija - Kantona Sarajevo i Županije Istra.

Kazao je da je ideja nastala prije dva mjeseca uz posebnu želju da se prezentira gastronomski kutak.

"Cilj je da ovo bude prvi u nizu velikih koraka da se naši privrednici povežu, te da njihova saradnja bude što bolja i veća", istaknuo je on.

Domaćin večeri bio je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio da je u teškim danima za Sarajevo, kada su njegovi građani živjeli u potpunoj izolaciji, Istra davala veliku podršku ovom gradu.

"Nihovi funkcioneri podržavali su našu borbu i suosjećali s nama, te hrabro stajali iza naših ideja. Želim vam ugodne dane s Istrijanima koji donose ono najbolje što u Istri postoji", naglasio je on.

Župan Istarske županije Valter Flego podvlači da ljubav Sarajeva i Istre nije tajna, te je naglasio da će ova manifestacija doprinijeti razmjeni iskustava u privredi kako bi privrednici dviju regija postali jači i uspješniji.

"Ovdje se družimo prvenstveno jer smo vrlo slični kao ljudi - otvorena srca, iskreni, topli i radišni. Siguran sam da će i ova večer otvoriti nove mostove i stvoriti nova prijateljstva", kazao je on.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska naglašava da ova komora ulaže mnogo napora u saradnju s inozemstvom, uz uvjerenost da je ovo prvi od mnogih budućih zajedničkih projekata.

"Večeras možete uživati u autohtonoj gastronomiji Istre, vinu, maslinovom ulju i tartufima. Želim da uživate u ovom djeliću Istre koji smo vam nakratko donijeli u Sarajevo", rekao je on.

Prigodne pozdravne riječi gostima su uputili i zamjenica hrvatskog ambasadora u BiH Nives Tiganj, te gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Vezani članci