Konferencija VTK-a
7

Najavljena analiza: Gdje se nalazi BiH na polju digitalizacije

Piše: R. D.
Konferencija za medije u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Konferencija za medije u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Vanjskotrgovinska komora BiH organizuje konferenciju "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" od 17. do 19. decembra u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Skup je najavljen današnjom konferencijom za medije u Mostaru.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je kako se kod nas mnogo priča o digitalizaciji, ali se malo zna šta je to konkretno i koliki je njen značaj za razvoj ekonomije.

"Koraci koje naša institucija pravi na polju digitalizacije poboljšavaju konkurentnost naših poslovnih subjekata. Nalazimo se u vremenu kada nas tehnologije prestižu toliko da danas ne moramo imati kvalitetnu građevinsku industriju, ali ako nemate smartphone, nemate kvalitetnu komunikaciju. Brzina tog razvoja nas je natjerala da više radimo na tom polju", izjavio je Vuković.

Vjekoslav Vuković (Foto: R. D./Klix.ba)
Vjekoslav Vuković (Foto: R. D./Klix.ba)

Kazao je kako je Komora angažovala niz agencija koje će napraviti analizu gdje se naša zemlja trenutno nalazi na polju digitalizacije.

"Obilaskom privrednika po našoj zemlji vidio sam da određen broj njih ima savršenu robotiku i već radi na principima razvoja umjetne inteligencije. Te su kompanije veoma rijetke, ali je njihov potencijal rame uz rame sa svijetom. Mnogi drugi tapkaju u mjestu", zaključio je Vuković.

Haris Hadžialić (Foto: R. D./Klix.ba)
Haris Hadžialić (Foto: R. D./Klix.ba)

Haris Hadžialić, direktor firme Global, kazao je da se ovakvim naporima jača korisnička moć društva u Bosni i Hercegovini, da se prepoznaju prostori za investicije u IKT (informacijske i konunikacijske tehnologije) industriji.

"Sjajan primjer ušteda ulaganjem u digitalizaciju je primjena kod sudskih sporova ili za firme koje su fiskalizovane. IKT industija je olovka i papir za druge strane društva i nešto što nama treba", naglasio je Hadžialić.

Goran Lovrić (Foto: R. D./Klix.ba)
Goran Lovrić (Foto: R. D./Klix.ba)

Goran Lovrić, potpresjednik IKT asocijacije potuzetnika pri VTK-u, je kazao kako ova grupacija zapošljava više od 11 hiljada radnika i učestvuje u BDP-u s velikih pet posto.

"Zadatak je da kroz ovu konferenciju dođemo do prvih koraka potrebnih za razvoj i ne budemo u zaostatku za konkurencijom u svijetu. BiH ima dobar kadar koji nažalost ne može naći posao ovdje i odlazi vani. Takve trendove treba zaustaviti", izjavio je Lovrić.