Potvrđuje Vlada FBiH
90

Nadzorni odbor Ginexa izabrao novu upravu, za direktora imenovan Demir Imamović

E. A.
Nadzorni odbor Ginexa danas je imenovao novu upravu ovog privrednog društva. Vršilac dužnosti generalnog direktora UNIS Ginexa je Demir Imamović, dok je vršilac dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju Edin Ćesko, a Dženana Turković za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove.
Ovakvu odluku Nadzorni odbor Ginexa proslijedit će Vladi FBIH koja treba dati konačnu potvrdu o imenovanjima, no već sada je jasno da je, za razliku od prethodnih upravljačkih struktura, ovaj Nadzorni odbor ispoštovao ono što su godinama zagovarali i radnici i rukovodioci Ginexa, da se u upravljačke strukture imenuju najkompetentniji kadrovi iz kruga ovog privrednog društva pa je i današnja odluka naišla na odobravanje.

Drugo je međutim pitanje hoće li se to dopasti dijelu NIP-a, kojem je, kako smo ranije pisali, pripalo rukovođenje sektorom namjenske industrije, s obzirom da su, kako nezvanično saznajemo, njihovi kandidati za direktora bili Hamid Muftić i Šefik Gušo.

Podsjetimo da je dosadašnjoj upravi Ginexa mandat istekao u martu ove godine, te da se čekalo imenovanje članova Nadzornog odbora ispred državnog kapitala. Iako je Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića, Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije još u septembru imenovala za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora u ime državnog kapitala, procedura da ih Skupština dioničara Ginexa potvrdi se prilično otegla, te su tek nedavno potvrđeni i to nakon što je Vlada FBIH neposredno sazvala sjednicu skupštine, jer to nije učinio bivši predsjednik NO.

UNIS Ginex je jedna od najrespektabilnijih kompanija namjenske industrije u BIH.