Tihi bojkot?
5

Nadležni tvrde da meso u Tursku izvozimo nesmetano iako je posljednja tura izvezena u decembru

Piše: S. H.
BiH je u 2017. godini uvjerljivo najviše mesa izvezla u Tursku. Ipak, nedavno se pojavila informacija da je naša država prošle godine u Tursku izvezla određene količine zaraženog meso, pa se s pravom postavlja pitanje hoće li naša država trpiti određene sankcije zbog toga.

Nakon informacije da je iz BiH u Tursku izvezeno 20 tona govedine koja je zaražena kontaktirali smo nadležne institucije naše zemlje, a to je Ured za veterinarstvo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji su nam kazali da se izvoz mesa u Tursku odvija bez problema.

Zbog toga smo kontaktirali i Upravu za indirektno oporezivanje BiH s upitom kada je posljednji put iz BiH u Tursku izvezeno meso. Dobili smo odgovor da je naša zemlja meso u Tursku posljednji put izvezla 16. decembra prošle godine. Od tada zvanično nije bilo izvoza u tu zemlju.

Stoga se nameće pitanje da li je Turska privremeno odustala od uvoza mesa iz BiH.

Poređenja radi od 1. januara ove godine pa do 23. januara BiH je izvezla meso u šest država i to u Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Vijetnam. Najviše mesa u ovoj godini je izvezeno u Crnu Goru i to u vrijednosti nešto više od 116 hiljada KM.

Koliko je Turska kao tržište za izvoz mesa iz BiH važna za našu privredu najbolje govori podatak da je tokom 2017. godine iz BiH u tu zemlju ukupno izvezeno meso u vrijednosti od 47 miliona KM, što je daleko više nego u druge zemlje.

BiH meso također izvozi i u Kuvajt, Hong Kong, Siriju, Obalu Slonovače, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur, Južnu Koreju i neke druge zemlje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je izjavljivao da je veoma zahvalan Turskoj na ugovor s našom zemljom o uvozu mesa, ipak ostaje da se vidi da li će ova tema biti na dnevnom redu i sutra kada će Izetbegović, zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetiti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.