Zloupotrebe od uvoznika
71

Na sastanku u Doboju razgovarano o kongresu peradara i problemima u ovom sektoru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Banjoj Luci će 10. maja biti otvoren dvodnevni kongres peradara živinara koji bi trebao pozicionirati BiH na evropskoj karti u ovom segmentu, a tim povodom u Doboju je održana konstituirajuća sjednica naučnog odbora.

Na konstituirajućoj sjednici naučnog odbora za organizaciju kongresa peradara/živinara koji će biti održan u Banjoj Luci od 10. do 12. maja u Hotelu Bosna izabrani su predsjednik, zamjenik te članovi Nadzornog odbora, a donesena je i odluka da se produži rok za prijem radova koji će biti prezentirani na kongresu.

Za predsjednika NO izabran je Rodoljub Trkulja, za zamjenika Nihad Fejzić te 12 članova.

Edin Jabandžić (Foto: Klix.ba)
Edin Jabandžić (Foto: Klix.ba)

U izjavi za medije rečeno je da kongres ima za cilj prezentirati potencijale peradarstva/živinarstva BiH te da našu zemlju pozicionira na kartu Evrope s kapacitetima s kojima raspolažemo.

Govornici su poručili i da postoji pad proizvodnih kapaciteta peradarstva/živinarstva u BiH i to zbog: neusklađene podsticajne politike u entitetima i kantonima, nedovoljne svijesti građana za domaćom proizvodnjom koja je kvalitetnija i odudara od piletine u Evropi, te problema s uvozom piletine u BiH gdje prednjaći Turska.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Naglasili su i da problem nije u davanju dozvola za uvoz smrznute piletine za preradu već što uvoznici to zloupotrebljavaju tako što odlede zaleđenu robu i prodaju je kao svježu što je zakonom kažnjiva mjera.

Pohvalili su inspekcije koje rade svoj dio posla na terenu dosta kvalitetno, te da ustraju u tome kako bi se kaznili oni koji vrše zloupotrebu i obmanjuju kupce.

Saša Bošković (Foto: Klix.ba)
Saša Bošković (Foto: Klix.ba)

"Nadamo se da će ovaj kongres i skup biti jako podsticajan za mnoge ljude koji su u dilemi da li da uđu u ovaj posao", poručeno je.

Kongres će otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnsoa Staša Košarac i to u Banskim dvorima 10. maja s početkom u 18 sati, a održavat će se u Hotelu Bosna.