Deveti po redu
7

Na sajmu organske proizvodnje u Zenici najviše meda i biljnih preparata

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas se održava 9. sajam organske proizvodnje OPEN-s koji je okupio više od stotinu izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, a kao i svake godine, tako i ove, na tezgama preovladavaju med i biljni preparati.

Sajam organske proizvodnje prilika je da građani Zenice kupe prirodne i organske proizvode koje širom države uzgajaju kako pojedinci tako i firme koje već godina uspijevaju ponuditi prirodne proizvode.

"Ovo je jedinstvena prilika da izlagači iz cijele Bosne i Hercegovine razmijene mišljenja, ideje i sugestije. Potrošači su naši najveći kontrolori koji nam kroz direktnu komunikaciju mogu reći šta nam je uredu, a šta ne", kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Nermin Marušić

Moto ovogodišnjeg sajma je "Hoću domaće", a Marušić je dodao kako je privreda došla na rub te da ovakvim sajmovima žele dati priliku kako proizvođačima, tako i potrošačima da spase privredu.

Među današnjim izlagačima bio je Željko Danilović iz Dervente koji je kazao da je interesovanje za sadnim materijalom u blagom porastu.

"Proizvodnjom sadnog materijala se bavimo već 15-ak godina i svake godine smo ovdje na ovom sajmu. Interesovanje za sadni materijal iz godine u godinu je u blagom porastu. Najviše posla bude u jesen kada je najbolje vrijeme za sadnju ili u rano proljeće", kazao je Danilović dodavši da se najviše prodaju sadnice šljive, kruške i jabuke.

Dodao je da je organska proizvodnja u BiH aktuelna, ali da se dovoljno ne reklamira i ne nudi potrošaču na adekvatan način.

Proizvode od sira spravljene od vlašićkog mlijeka danas je u Zenici izložila i Aida Kadrić iz Gornje Gračanice.

"Sve što radimo, radimo od pasterizovanog mlijeka sa područja Vlašića i Mehurića. Sve proizvodimo bez aditiva po tradicionalnom receptu bez konzervansa. Interesovanje je dobro, ljudi kupuju i žele proizvode koji su prirodni bez ikakvih aditiva. Najinteresantniji su sirevi sa srijemošom i čili paprikom", kazala je Aida Kadrić.

Sajam organske proizvodnje u Zenici će biti otvoren do 19. oktobra.