Posjeta udvostručena
11

Na poznatom Cazinskom sajmu 115 izlagača iz cijele BiH prezentira svoje proizvode

Piše: M. Ć.
Jedna od najstarijih manifestacija na području Unsko-sanskog kantona – Cazinski sajam otvorena je ovih dana u srcu Krajine, a u Cazin je stiglo rekordnih 115 izlagača poljoprivrednih i proizvoda kućne radinosti iz čitave Bosne i Hercegovine.

"Cazinski sajam 2018" započeo je zdravim doručkom za oko 200 prvačića sa područja grada te mališane iz obdaništa na sunčanom platou ispred TC "Ljiljan". Dječaci i djevojčice uživali su u domaćim proizvodima mlijeku i medu, te toplim kiflama cazinskog pekara Ale, nakon čega su obišli izložbene štandove.

"U Cazin su stigli izlagači iz svih gradova USK, ali i ostatka Federacije i Republike Srpske. Dakle, cijele BiH. Prva dva dana sajma traje izlaganje domaćih i proizvoda kućne radinosti, dok trećeg dana traje izložba stoke. Sajam ima epitet kantonalni već sedamnaestu godinu, a u odnosu na 2017. godinu, broj izlagača je udvostručen", rekao je Zuhad Porčić, predsjednik Organizacionog odbora sajma.

Jasminka Zenković kaže da na sajmu izlaže proizvode koje je isključivo sama proizvela.

"Radi se o povrću, cvijeću i ručnim radovima. Najveće zanimanje je za bamiju i mnogi se pitaju kako sam je uspjela uzgojiti", rekla je Zenković.

Na ovogodišnjem sajmu uvedeni su novi sadržaji, tako da svaka generacija može pronaći nešto za sebe. Radi se o promociji krajiških običaja, kulturno-historijskog naslijeđa i gastronomske ponude kroz posebne programe koji su planirani, a tu su i stalni sadržaji poput izložbi peradi, kućnih ljubimaca i ostalih domaćih životinja. Cazinjani i ostali posjetioci moći će uživati i u koncertu sevdaha i starogradske pjesme.

"Praktično od šezdesetih godina prošlog stoljeća prisutan je Cazinski sajam u nekom od svojih oblika. Prije je to bila stočna izložba budući da je ovaj kraj bio poznat po proizvodnji mlijeka i stočnom fondu. Vremenom se sadržaj sajma obogaćivao do ove forme i razine na kojoj je danas. U ova tri dana imamo prezentaciju, prodaju i degustaciju proizvoda široke lepeze, od onih poljoprivrednih, do rukotvorina, tehnologije do izložbe stoke", rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

On je napomenuo da je sajam idealna prilika da se građani bolje upoznaju sa svim onim što se proizvodi na ovom području, dok se, s druge strane, nudi mogućnost proizvođačima da trguju i prodaju svoje proizvode. U konačnici, promocija domaće proizvodnje je u samom fokusu manifestacije.

Posebnost Cazinskog sajma, opjevanog i u sevdalinci "Hej Munira, đe ti je Muharem", je to što se učešće ne plaća.

U nedjelju, posljednjeg dana sajma, na pijaci u naselju Slatina održat će se izložba stočnog fonda Unsko-sanskog kantona, na kojoj će učešće uzeti veliki broj izlagača stoke iz ovog kraja.