Privreda
0

Na festivalu čaja i ljekovitog bilja proizvođači iz BiH i regije

FENA
Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja Tea-Fest bit će održan od 5. do 9. juna na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu.

"Ovo će biti 11. izdanje ovog festivala za koji se dosada prijavilo više od 60 proizvođača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore", izjavila je za Fenu članica direkcija festivala Samira Katica-Arnautović.

Naglasila je da će na festivalu biti zastupljena široka lepeza proizvoda od monokomponentnih čajeva, do različitih preparata, kombinacija ljekovitog bilja i pčelinjih proizvoda, organske hrane, kao i opreme koju koriste pčelari i biljoberi.

"Na festivalu ćemo predstaviti različite aspekte ove djelatnosti, jer Bosna i Hercegovina ima odlične uvjete za branje samoniklog, ali i za uzgajanje ljekovitog bilja koje je već našlo kupce širom svijeta", rekla je Katica-Arnautović.

Istakla je da je ovogodišnji festival takmičarskog karaktera te da će biti nagrađeni najbolji izlagači u kategorijama ljekovito bilje, čajne mješavine i preparati na bazi ljekovitog bilja, kao i da će biti dodijeljena nagrada "Sadik Sadiković" za očuvanje tradicije u sektoru ljekovitog bilja.