{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na evropskom tržištu novi brend iz organske proizvodnje BiH i Srbije

F
28.7.2014. u 14:49
23
19
Na evropskom tržištu novi brend iz organske proizvodnje BiH i Srbije
23
Na evropskom tržištu novi brend iz organske proizvodnje BiH i Srbije
Foto: FENA
Putem projekta "Okolišno prihvatljiv, novi organski pristup poljoprivredi u prekograničnom području Srbije i Bosne Hercegovine – ENO Agri", finansiran od Evropske komisije, Savez udruženja organskih proizvođača zajedno sa SERDA-om raspisao je javni poziv za proizvođače koji tek ulaze u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se certificiraju i da svoju proizvodnju podvrgnu kontroli certifikacije.
"Mi ćemo okupiti otprilike po 15 do 20 proizvođača iz BiH i Srbije jer je riječ o projektu prekogranične saradnje tako da ćemo imati nove organske proizvođače u obje zemlje da bi se širio taj sektor, jer možemo reći da organska proizvodnja u BiH i blago opada iz razloga što nemamo ni zakona ni poticaja za organski sektor. Ipak nadamo se da će ovaj program donijeti jedno značajno povećanje broja organskih proizvođača u BiH.

Kroz zajednički brand, koji će predstavljati nastavak aktivnosti, a kad odaberemo u narednih nekoliko dana klijente koji će biti certificirani za organsku proizvodnju, idemo sa setom radionica koje će se odvijati u Visokom, Goraždu i Sarajevu. Također imat ćemo zajedničke radionice u Sarajevu i Valjevu, a to znači da ćemo naše proizvođače pripremiti da savladaju neophodno znanje o organskoj proizvodnji , nakon čega ide certifikacija i formiranje jednog regionalnog branda, branda BiH i Srbije. Tu ćemo izdvoji šest proizvoda organskog porijekla", rekao je predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg u izjavi za Agenciju Fena i naglasio da će ti proizvodi ići prema Evropskoj uniji, odnosno da će biti izvozno orijentirani.

Analizom tržišta i prozvodnje u obje zemlje, kako kaže, konstatirano je da postoji dobra proizvodnja meda, jagodičastog voća, ljekovitog bilja, te voća i povrća.

Međutim, pošto je zaključeno da u BiH i Srbiji nema dovoljnih količina organskih proizvoda i da je za njima velika potražnja na oba tržišta, Herceg kaže da će se zajednički brand u prvoj fazi plasirati na domaćim tržištima.

Ocijenio je da uključivanje novih osoba u organsku proizvodnju znači i povećanje ostanka ljudi u ruralnim područjima, održivost ruralnih područja i ekozona, a samim tim i povećanje proizvodnje i uposlenosti u organskom sektoru.

Zajednički brand prema Evropskoj uniji, kako dodaje, krenut će naredne godine.

"S partnerima iz Srbije imat ćemo zajednički radni sastanak u Valjevu 25. augusta, a dan nakon toga konferenciju u Sjenici i nakon iznošenja seta kriterija o brandiranju već u devetom mjesecu objaviti institucije koje će raditi brandiranje i raditi na promociji tog. Poslije ćemo ići i na sajam u Nurnberg da bismo i tamo uvidjeli aspekte organske proizvodnje i nadamo se da ćemo zaštititi naš brand. Također u tom vremenu se nadamo da će doći i do usvajanja zakona o organskoj proizvodnji u BiH.

U FBiH trenutno su 54 certificirana organska proizvođača i više od 40 ih je koji još nisu završili proces certifikacije, a putem ovog projekta ENO Agri očekuje se certifikacija od 15 do 20 proizvođača. Budući da organska poljoprivredna proizvodnja još pripada nevladinom sektoru koji se zaista bori da ova proizvodnja postane svijetla tačka u sektoru proizvodnje imamo i potvrdu federalnog ministra poljoprivrede da će podržati udruženja koja rade na poboljšanju poljoprivrednog sektora, pa i ovim putem apelujem na vlasti da daju podršku sektoru organske proizvodnje, jer zasita ova poljoprivredna proizvodnja može ekonomski ojačati naše stanovništvo i povećati broj zaposlenih u BiH", naglasio je Herceg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: