Vlast bez razumijevanja
12

Mostarci očajni: Ništa ne možemo zaraditi, turisti malo troše, a nameti sve "pojedoše"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Slike turista koji dolaze u Mostar samo su privid poboljšanja turističke sezone. Mostarci tvrde da niko ne može zaraditi jer turisti koji dolaze troše malo novca, a zaradu im "pojedu nameti", jer gradske vlasti nemaju razumijevanja.

Od pojave koronavirusa mjesec august, kako kažu oni direktno vezani za turizam, bio je najposjećeniji, ali ne dovoljno za popravak teške ekonomske slike u srcu ovog turističkog mjesta.

Dugogodišnji skakač sa Starog most Semir Miro Kazazić nam kaže kako ne pamti da je bilo manje posla za skakače sa UNESCO-ovog spomenika.

"Nema stranih turista, ovdje su pretežno naši ljudi koji su došli iz dijaspore. Danas je bila jedna grupa iz Poljske i jedna iz Srbije, posao je strašno opao. Znalo je biti preko 20 skokova dnevno, a sad se smanjilo na svega pet do šest “, kaže nam Miro.

Nije zadovoljan ni njegov kolega Adis Boškailo koji živi od skokova sa Starog mosta. On je pored malog broja turista izrazio zabrinutost zbog onoga što bi moglo uslijediti, navodeći kako oni koji dolaze uglavnom ne poštuju epidemiološke mjere, a da na poboljšanju stanja niko ne radi ništa konkretno.

U boljem stanju nisu ni vlasnici agencija koje organizuju vožnju Neretvom. Sabrija Selimović Žika nam kaže kako turisti uživaju u plovidbi Neretvom ispod Starog mosta, ali da je broj posjetitelja dramatično smanjen.

Gosti koji ove godine dolaze uglavnom su iz drugih dijelova BiH, te iz Srbije.

"Oni koji dođu su fascinirani arhitekturom i rijekom, ali začuđeni su što je grad prazan“, kaže nam Žika.

Naglašava kako nema ni deset posto posla od onoga što je bilo ranijih godina i da je tako u čitavoj staroj gradskoj jezgri Mostara.

Obrtnici i turistički radnici kažu da turisti koji dolaze ne troše dovoljno novca, niti mogu popraviti teško stanje u kojem su se našli zbog epidemioloških mjera. Predsjednik Udruženje obrtnika Mostar Elvis Redžić tvrdi kako su neki obrtnici i turistički radnici iz stare gradske jezgre primorani raditi na drugim mjestima da bi sačuvali svoju imovinu.

Razlog toga, prema njegovim riječima, leži u činjenici da gradske vlasti nemaju razumijevanje za ono što se dešava ljudima koji žive direktno od turizma. Redžić tvrdi da nameti koje moraju plaćati "pojedu" gotovo svu zaradu, tako da nemaju za šta raditi.

"Ovo nije za čekanja, nama su životi u pitanju jer ne možemo opstati od svoga rada. Gotovo sve što zaradimo nameti nam pojedu, tako da nam je gore nego da ne radimo nikako“, tvrdi Redžić.

Uz sve teškoće, kako naglašava, mostarski obrtnici i turistički radnici još nisu dobili nikakvu pomoć od korona-zakona koji je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasila najboljim. Zbog teškog stanja već su pisali svim nadležnim institucijama, ali niko nije našao za shodno da ponudi neko rješenje.

"Mi smo se primorani boriti za opstanak, jer ovo stanje u kojem se nalazimo samo nas gura u veću propast. Zbog toga ćemo danas u 10 sati ispred Gradske vijećnice Mostara održati konferenciju za medije i iznijeti sve probleme s kojima se nosimo. Tražit ćemo da nas Grad Mostar oslobodi plaćanja kirije i komunalnih naknada od 1. septembra do 31. decembra“, kaže nam Redžić.

Ističe da ovo nije igra i da nije vrijeme za prebacivanje problema, nego za konkretne poteze.

"Ko nije dorastao funkciji koju obavlja neka ponudi ostavku i oslobodi mjesto za nekoga ko bi se potrudio da otkloni nagomilane probleme“, poručuje Redžić.