Punjenje budžeta
11

Mostar uveo vinjete za turističke autobuse, ko ne kupi kazne do 1.500 KM

D. Be.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U Mostaru je od 20. marta 2023. godine počela kontrola naplate vinjeta. Odluka o vinjetama kao komunalnoj naplati korištenja lokalnih prometnica je donesena krajem novembra prošle godine.

Očekivano vrijeme početka primjene vinjeta je početak turističke sezone.

"Moguće ih je kupiti na dva načina, a to su online webshop (vinjete.mostar.ba) ili kod partnera grada, a to su većinom benzinske pumpe ili agencije. Partneri se mogu naći na web stranici", rekao je za Klix.ba direktor javnog preduzeća "Mostar parking" Ivan Barbarić.

Kroz odluku su definisane tri kategorije vozila: od 8 - 14 mjesta, od 15 - 20 mjesta i više od 30 mjesta, a vozači će u ponudi imati dvodnevne i sedmodnevne vinjet.

"Dvodnevne vinjete će koštati 25, 45 i 80 KM prema kategorijama vozila, a sedmodnevne - 60, 120 i 210 KM", rekao je Barbarić.

Od plaćanja vinjeta su oslobođeni javni prijevoznici koji vrše linijski prijevoz po zakona o cestovnom prijevozu FBiH, javni gradski prijevoz u Mostaru i prijevoznici koji vrše prijevoz školske djece.

Kontrolori će na terenu kroz jednostavan način odnosno putem aplikacije provjeravati da li je vlasnik vozila kupio vinjetu. Ako nije, kontroli će ga uputiti gdje može kupiti vinjetu, a ako ni tada ne bude poštovao odluku - bit će sankcionisan.

"Postoji procedura prekršajnog naloga gdje su predviđene kazne od 400 do 1.500 KM", rekao nam je Barbarić.

Sav prihod od vinjeta ići će u budžet Grada Mostara, a Mostar će tako nakon Međugorja postati druga turistička destinacija u BiH koja vrši naplatu vinjeta.