{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: U probni rad pušteno postrojenje za recikliranje otpada

23.10.2013. u 16:45
70
13
Mostar: U probni rad pušteno postrojenje za recikliranje otpada
70
U prisustvu delegacije Evropske unije (EU) i načelnika gradskih odjela danas je u Mostaru u probni rad pušteno savremeno postrojenje za recikliranje i upravljanje miješanim komunalnim otpadom.


Kapacitet ovog postrojenja je 15 tona na sat, kojeg je specijalno za ovu namjenu izradilo preduzeće "Tehniks" iz Donjeg Kraljevca iz Hrvatske.

Direktor Javnog preduzeća "Deponiju – Mostar" Abdurahman Bećirović, predstavljajući rad ovog preduzeća, istakao je kako su sredstva u iznosu od 2,34 miliona eura osigurana od Evropske unije putem IPA fondova i Svjetske banke (WB).Projektom je predviđena izgradnja hale i instaliranje savremenog pogona za upravljanje otpadom.

Stavljanje u rad ovog pogona značajno će doprinijeti poboljšanju kvaliteta okoliša i finansijske održivost upravljanja čvrstim otpadom, čime će se stvoriti pretpostavke recikliranja otpada po vrstama materijala."Strategija Evrope je da se maksimalno iskoriste sirovine i korisni materijali koji bi se mogli vratili u recikliranje, jer problem budućnosti će biti nedostatak proizvodnih materijala, te zaštita voda i zaštita energije", pojasnio je tehnički direktor "Tehniksa" Dubravko Horvat.

Evropska unija je slične projekte finansirala i na području Ruminije, Bugarske, Srbije i Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: