800 izlagača
15

Mostar postaje centar regije: Danas počinje privredni sajam

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dvadeseti Međunarodni sajam privrede bit će otvoren danas u Mostaru i trajat će do 8. aprila. Čast da otvori ovu značajnu privrednu manifestaciju pripala je Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma.

Sajam bilježi porast izlagača, kao i zemalja koje su na njemu zastupljene.

Koliki je značaj mostarskog sajma dovoljno govori i broj delegacija koje ovih dana posjećuju Mostar. Osim hrvatskog premijera, tu je i njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić koji je u Mostar došao samo dan poslije uvjerljive izborne pobjede za predsjednika Srbije. Tu je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i visoka delegacije Republike Kine. Na sinoćnjoj svečanoj večeri bila su prisutna i tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nakon nekoliko težih godina, sajam ove godine bilježi rast broja izlagača te zemalja iz kojih oni dolaze. Ove godine će ih biti predstavljeno više od 800, a polovina je iz naše zemlje. Osim privrednog dijela, bit će upriličen i veliki broj kulturnih i zabavnih manifestacija.

Direktorica sajma Delfina Bošnjak u više je navrata kazala da su sajamski kapaciteti ove godine premali da prime sve zainteresirane kompanije te da će se u pripremi narednog izdanja trebati povesti računa o proširenju izložbenih površina.

Hrvatska je drugi put zemlja partner, što se može objasniti i odličnim trgovinskim parametrima između dviju zemalja. Ukupan promet između Hrvatske i naše zemlje godišnje iznosi blizu milijardu i 600 miliona eura.

"Hrvatska u Bosni i Hercegovini ima više od 200 registriranih kompanija, a Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj više od 100. Veseli me što u posljednjim mjesecima rastu makroekonomski parametri Bosne i Hercegovine, posebno je značajan rast izvoza u zemlje Evropske unije", kazao je u najavi sajma Ivan Del Vecchio, ambasador Republike Hrvatske u našoj zemlji.

Nezaobilazna tema visokih političkih delegacija, kao i privrednika, bit će stanje u regionalnom divu Agrokoru. Jučer su o toj temi govorili premijeri Plenković i Vučić, a danas će to biti jedna od tema njihovih sastanaka sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Posebna vrijednost mostarskog sajma su specijalizirane konferencije, a od najavljenih se posebno izdvajaju ona o novim programima EU fondova, komunikacijskim sistemima, maslinarstvu, turizmu, kao i neke druge. Na sajmu će biti predstavljeno više od 800 izlagača, a polovina je iz naše zemlje.