{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Otvoren prvi laboratorij za ispitivanje meda u BiH

6.7.2015. u 16:00
227
32
Mostar: Otvoren prvi laboratorij za ispitivanje meda u BiH
227
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović zajedno sa dekanesom Agronomskog i prehrambenotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijelom Petrović danas je otvorio prvi laboratorij u BiH za ispitivanje meda i njegovog peludnog svojstva.
Radi se o projektu koji je uz suradnji sa Udruženjem pčelara Hercegovina realiziralo Sveučilište u Mostaru, odnosno Agronomski i prehrambenotehnološki fakultet.

Pčelari iz Bosne i Hercegovine će od sada umjesto u Zagreb ili Beograd svoj med na peludnu analizu moći nositi u Mostar, istaknula je u prigodnom obraćanju prilikom otvaranja laboratorija dekanesa Danijela Petrović.

"Bitno je naglasiti da ovaj laboratorij nije predviđen isključivo za hercegovački med. U njemu će se raditi analiza meda s područja cijele BiH pa i šire. S obzirom na to da se radi o nastavku priče o zaštiti porijekla hercegovačkog meda, hercegovački pčelari će, u odnosu na pčelare iz drugih krajeva, imati popust pri plaćanju usluga laboratorije. Još jednom želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta", kazala je Petrović.

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović je ovaj projekt nazvao primjerom na kojem mi trebamo graditi svoju infrastrukturu kako bi vlast funkcionirala na drugi način.

"Koliko god ovo možda izgleda mali projekt, on je upravo primjer kako mi trebamo graditi svoju strukturu kako bi vlast funkcionirala na drugi način. Zato postoje dekanesa i naša rektorica, kako bi nas jednostavno svaki dan malo podsjećale. Ne vidim nijednog razloga da upravo mi, čiji je to posao, ne definiramo kroz zakonodavstvo ono što vama treba da ovaj laboratorij zaživi u punom kapacitetu. Ovo je možda mali projekt, ali kad ste vi to uspjeli sve ćete uspjeti. Ako znate mene mobilizirati svaki put oko vaše ideje, siguran sam da ćete uspjeti i sve druge. Želim vam da uspijete u tome, a svima nama da slijedimo ove posebne primjere. Ovo je prvi laboratorij ovakvog sadržaja u Bosni i Hercegovini i neka bude još ovakvih sadržaja na našem Sveučilištu", kazao je član predsjedništva Dragan Čović.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić je čestitala profesorima i studentima Agronomskog fakulteta koji su ovim projektom, naglasila je, pokazali zainteresiranost i visoku motiviranost za napredak domaće poljoprivredne proizvodnje.

Prostorije laboratorije se nalaze na lokalitetu bivše vojarne u naselju Rodoč. Nekada devastirana zgrada obnovljena je iz sredstava Agronomskog fakulteta. Postrojenja za laboratorij su u cijelosti dar pčelara iz Ljubuškog koji su Agronomskom fakultetu dali na korištenje strojeve kojima je novi laboratorij opremljen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: