Mostarski sajam
80

Mostar danas postaje centar bilateralnih političkih i privrednih susreta

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mostar je danas u fokusu šire javnosti jer postaje centar bilateralnih političkih i privrednih susreta za oko 20 zemalja svijeta koje će učestvovati na 23. Međunarodnom sajmu privrede - Mostar 2022. koji se od 5. do 9. aprila održava u partnerstvu sa Mađarskom.

Zbog ove manifestacije koja slovi za najvažniju u regije, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane koronavirusom već danima pristižu gosti, privrednici i visoki dužnosnici u najveći hercegovački grad, zbog čega je većina smještajnih kapaciteta u Mostaru odavno već popunjena, što se značano odrazilo i na turističku sliku toga grada.

Direktor Turističke zajednice Mostar Mensud Duraković za naš portal kaže kako je ovaj događaj izuzetno značajan za turizam u Mostaru, a vjeruje da će sajamske aktivnosti i sadržaji privući još veći broj gostiju i da će Mostar ponovno zauzeti svoje zasluženo mjesto prepoznatljive i dobro posjećene turističke destinacije.

Prilikom najave dolaska na svečano otvaranje Mostarskog sajma među brojnim gostima i visokim zvaničnicima bilateralne susrete za danas su najavili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Međunarodni sajam privrede – Mostar 2022. održava se u periodu od 5. do 9. aprila u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora i dio je mreže Asocijacije sajmova Jugoistočne Evrope.

Tokom petodnevne sajamske manifestacije organizatori očekuju oko 60 hiljada posjetitelja, a predstavit će se preko 750 izlagača iz 20 zemalja svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke i Turske, te Mostar vide kao značajnu turističku destinaciju.