Privreda
0

Moskva i Kijev postigli dogovor o isporuci gasa

SRNA
Moskva i Kijev postigli su dogovor o isporuci gasa do kraja marta nakon razgovora održanih u Briselu, čime je osigurana dostava ovog energenta i Evropi.

Ruski energetski gigant "Gasprom" zaprijetio je tokom protekle sedmice da će obustaviti isporuke gasa Ukrajini i da će uskladištene zalihe preusmjeriti u istočne dijelove te zemlje, koji su pod kontrolom profederalnih snaga.

"Zadovoljan sam da smo uspjeli da očuvamo punu primjenu dogovorenog 'zimskog paketa'", izjavio je potpredsjednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič, misleći pri tom na raniji dogovor o isporuci gasa do 31. marta.

On je dodao da je, također, dogovoreno da se održe trilateralni pregovori o nastavku "zimskog paketa".

Dogovor je postignut nakon skoro pet časova pregovora između Šefčoviča, ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Demčišina.

U saopštenju iz Brisela navodi se da su se dvije strane saglasile da će, za sada, biti nastavljene isporuke gasa i regionima Donjeck i Lugansk i da će o tome kasnije biti održani pregovori, jer je riječ o "veoma komplikovanom pitanju u pravnom, tehničkom i političkom smislu".

U saopštenju se dodaje da će razgovori o ljetnjem paketu biti održani prije kraja marta.