Zahvala rudarima
44

Moguće smanjenje cijene plina domaćinstvima, energetski sistem u FBiH stabilan

D. Be.
Foto: FENA
Foto: FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je danas da je energetski sistem u FBiH stabilan i siguran i da se radi po planovima koji su definisani 2019. godine te da sve funkcioniše bez sekunde kašnjenja.

"FBiH nije ostala bez sigurnog snadbijevanja električne energije. Svi rudnici funkcionišu bez kašnjenja, a termoelektrane imaju dovoljne količine uglja", rekao je Džindić.

On je iskoristio priliku da se zahvali svim rudarima na velikoj žrtvi koju podnose i koji rade po sistemu 14 dana rada, 14 dana izolacije.

Što se tiče proizvodnja i distribucije električne energije registrovano je za 4 posto smanjenje potrošnje u industriji, dok imamo 4 posto povećanja potrošnje u domaćinstvima.

"To je logično, ali i predstavlja problem Elektroprivredi kao koncernu, ali uz dodatna zalaganja nadam se da ćemo i taj dio problema uspješno prevazići", dodao je.

Govoreći situaciju u vezi sa snadbijevanjem i distribucijom plina u FBiH, Džindić je kazao da je sve stabilno i funkcioniše. On je najavio i smanjenje cijene plina domaćinstvima.

"BH-Gas je donio odluku o smanjenju cijene prema industrijskim potrošačima. Dobili smo informaciju od BH-Gasa da se uradi još jedna kalkulacija s prijedlogom za dodatno smanjenje plina prema domaćinstvima. To je još jedna, pored smanjenja cijena nafte i naftnih derivata, još jedna dobra vijest", dodao je.

Sva privredna društva u okviru namjenske industrije danas rade u punom kapacitetu, a to je oko 3.100 radnika.

"Aktivacijom klastera "Igman" svi radnici su išli na prekid proizvodnje na 14 dana. Pretis radi kontinuirano i dan danas. Danas svi rade u punom kapacitetu, a Igman Konjic je krenuo s produkcijom,. BNT radi, kao i Ginex. Pobjeda i Rudet rade i proizvode, kao i Binas i TRZ", dodao je.

Resorni ministar je kazao da prekid rada u Igmanu i Ginexu od dvije sedmice se iskoristio da se prema uputama kriznih štabova izvrši dezinfekcija i postave dezinfekcioni tuneli. Danas svi radnici imaju zaštitne maske i rukavice.

"TRZ Hadžići i Zrak Sarajevo su prethodnih 14 dana preorijentisali proizvodnju i sada proizvode zaštitne vizire za zdravstvene radnike i policajce", dodao je.

Džindić je na kraju kazao da u okviru 27 privrednih društava u ovom resoru direktno radi 25.000 radnika te da niti jedno radno mjesto nije upitno.

"Opredjeljenja smo da će svi ti radnici koji su direktno vezani za ove resore ostati zaposleni i zajedno ćemo prevazići ovu tešku situaciju. Ako ovo ne potraje dugo, sve naše planove ćemo ispuniti 100% u ovoj godini", zaključio je.