|

Modriča: Otvorena fotonaponska elektrana u rafineriji ulja

Modriča: Otvorena fotonaponska elektrana u rafineriji ulja
5
S
SRNA
8.11.2013. u 15:54
12
komentara
5

dijeljenja
Modriča: Otvorena fotonaponska elektrana u rafineriji ulja
U Rafineriji ulja Modriča danas je puštena u rad fotonaponska elektrana snage 105 kilovata, ukupne vrijednosti 340.000 KM, koja će iz obnovljivih izvora proizvoditi simboličnu količinu električne energije za rafineriju.
Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Pero Dugić istakao je da će te količine zadovoljavati jedan posto potreba Rafinerije, ali da je značaj fotonaponske elektrane višestruk, s obzirom da proizvodi takozvanu "zelenu energiju", dobijenu iz obnovljivih izvora i koja doprinosi poboljšanju kvaliteta životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, odnosno fosilnih goriva.

Dugić je napomenuo da Rafinerija ulja Modriča tradicionalno investira u nove tehnologije, te naveo da je u okviru projekta "Energetska efikasnost i razvoj novih proizvoda" sredinom ove godine u krugu preduzeća instalisana oprema i postrojenje fotonaponske elektrane.

Rukovodilac mašinskog održavanja u Rafineriji Željko Džudželija naveo je da je fotonaponska elektrana sastavljena od 441 panela pojedinačne snage 250 vati, postavljenih na krovu mašinske radionice površine 700 metara kvadratnih i sedam invertera izlazne snage od po 15 kilovata.

On je naglasio da je ovakva elektrana prva u okruženju i da je rok trajanja elemenata više od 25 godina.

Prema njegovim riječima, elektrana, koju je instalisalo preduzeće "ET-Mat" iz Banje Luke, godišnje će proizvoditi 120.000 kilovat sati električne energije i za taj iznos će Rafinerija smanjiti potrošnju energije na konvencionalan način.

On je naglasio da Rafinerija očekuje podsticaj iz budžeta Republike Srpske za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Fotonaponsku elektranu u Modriči svečano su pustili u rad Dugić i Džudželija, a svečanosti su osim radnika Rafinerije prisustvovali i predstavnici "Nestro grupacije", privrednih preduzeća, lokalne vlasti i učenici Srednjoškolskog centra.

Na svečanosti je istaknuto da su za izgradnju Elektrane pribavljena sva potrebna odobrenja i certifikati na nivou Republike Srpske i opštine Modriča.

Nakon svečanosti, gosti i predstavnici Rafinerije posadili su u krugu preduzeća 10 stabala lipe.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...