Državni ministar
0

Mitrović: Zadovoljiti interese svih strana tokom gradnje Jadransko-jonske autoceste

B. R.
Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH
Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH
Državni ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović danas je razgovarao sa direktorom banjalučkog Instituta za građevinarstvo "IG" Nebojšom Kneževiće o planiranoj gradnji Jadransko-jonske autoceste, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Kako je navedeno, razmatrane su predložene varijante multikriterijskih analiza, kao i trasa koju su predložile lokalne zajednice u istočnoj Hercegovini.

Prema riječima ministra Mitrovića, Ministarstvo će razmotriti ovaj zahtjev te na bazi analiza predložiti daljnje korake kako bi bili zadovoljeni interesi svih strana, odnosno RS-a, Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Crne Gore s obzirom na to da se ova trasa autoceste nalazi u sastavu SEETO mreže koridora.

Iz ovog ministarstva su podsjetili da Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju Bosne i Hercegovine i RS bude oko 110 kilometara. Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj, saopćeno je iz ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.