Srbijanski biznismen
146

Miroslav Mišković planira u Sarajevu graditi stambeno-poslovni kompleks

B. R.
Miroslav Mišković, srbijanski biznismen (Foto: Pixsell)
Miroslav Mišković, srbijanski biznismen (Foto: Pixsell)
Kompanija Delta Real Estate, koja je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, namjerava imati potpuno vlasništvo nad sarajevskom kompanijom Standard Nekretnine.

Delta Real Estate je trenutno vlasnik 95 posto dionica Standard Nekretnina, dok je preostalih pet posto ili 42.126 dionica u vlasništvu više vlasnika. Prema podacima Sarajevske berze (SASE), osim Delta Real Estatea, među deset najvećih dioničara su fizička lica i kompanija Megamix. Delta Real Estate je nedavnom dokapitalizacijom od 10 miliona KM svoj vlasnički udio u Standard Nekretninama povećao sa 89 na 95 posto.

Standard Nekretnine je neaktivna kompanija, a vrijednost ima u zemljištu u sarajevskom naselju Stup, koje je višemilionske vrijednosti. Na spomenutom zemljištu je prije rata bila fabrika namještaja Standard, koju je Mišković kupio 2008. godine. Tri godine poslije je Standard podijeljen na kompaniju koja se bavi proizvodnjom namještaja Standard Furniture i kompaniju, koja se bavi nekretninama Standard Nekretnine.

Mišković na mjestu, koje se nekada koristilo za proizvodnju, planira izgraditi veliki stambeno-poslovni kompleks sa skoro 118.000 kvadratnih metara.

Njegov Delta Real Estate je vlasnik nekretnina širom bivše Jugoslavije, među kojima su tržni centri, stambene zgrade i hoteli.