Susret s Zeybekčijem
6

Mirko Šarović u Istanbulu: Bilježimo dobre rezultate, ali očekujemo rast robne razmjene

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarao je danas u Istanbulu sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i preostalim pitanjima vezanim za izmjene i dopune ovog sporazuma.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa saopćeno je da su teme razgovora bile, uz ostalo, izvoz mesa u Tursku i izvoz "nekih ključnih bosanskohercegovačkih proizvoda, kao je brašno, žitarica i jestivo ulje.

"Kontinuitet rasta robne razmjene sa Turskom se nastavlja i bilježi odlične rezultate i u 2017.godini. Izvoz brašna je u prošloj godini sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećan je 16 puta, a trend rasta izvoza uspješno je nastavljen i u 2017. godini", istakao je ministar Šarović, dodavši da očekuje da će "rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini doprinijeti daljem usponu robne razmjene između dvije zemlje".

Susreti ministra Šarovića i ministra Zeybekčija kontinuirano doprinose rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju ukupne saradnje te daju podsticaj i snažan signal privrednicima dvije zemlje.