Smanjenje zagađenja?
69

Ministrica Đapo uručila okolinsku dozvolu kompaniji ArcelorMittal

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je kompaniji Arcelor Mittal Zenica uručila jedinstvenu okolinsku dozvolu.

"Ovu dozvolu je ArcelorMittal čekao jako dugo, no kad je u pitanju kvalitet života Zeničana nismo smjeli donositi ishitrene odluke. Svjesni smo da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini i naš cilj je od samog početka bio da tu zagađenost smanjimo upravo kroz novu okolinsku dozvolu", izjavila je ministrica Đapo.

Dozvola će vrijediti narednih pet godina i sadrži nekoliko noviteta u odnosu na one prethodne. Predstavnici Eko foruma iz Zenice aktivno su bili uključeni u donošenju Jedinstvene okolinske dozvole za Arcerol Mittal, dok je nadležna federalna komisija s predstavnicima Grada Zenica i Arcerol Mittala usaglasila sva sporna pitanja.

"Građani Zenice, lokalne vlasti i nevladin sektor imali su jako puno zamjerki na to da su propisane u okolinskim dozvolama norme visoke i garantuju odgovarajući zaštitu zraka i tla no da nemaju nikakvih realnih efekata. Nije dakle problem bila sama dozvola i njen sadržaj već činjenica da ta dozvola nije bila poštovana a to nepoštovanje nije bilo na odgovarajući način sankcionisano. Mi smo se prilikom izdavanje ove dozvole fokusirali na tome da riješimo problem sankcija pa da inspekcije konačno mogu da rade svoj posao", kazala je ministrica Đapo.

Istaknula je da cijeni ulaganja ArcelorMittala u bh. privredu, ali da svako – pa i najveći i najmoćniji investitor – ima obavezu da poštuje zakone ove zemlje.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Investitori trebaju ulagati ne samo u sopstvenu proizvodnju već i u zaštitu okoliša. Ni ja ni naša vlada nećemo pristati na investicije koje štete građanima na bilo koji način. U ovom konkretnmo slučaju mi ne smijemo zbog profita bilo koje kompanije da dopuštamo uništavanje zdravlja djece, penzionera, bolesnika i ostalih građana kancerogenim česticama", naglasila je federalna ministrica.

Kad su u pitanju standarti i norme koje će ArcellorMittal morati da poštuje, u okolinsku dozvolu su ugrađeni ne samo zakonski propisi već i primjedbe, sugestije i prijedlozi nevladinog sektora.

"Mislim da je rezultat toga jedan jako kvalitetan dokument", kazala je ministrica Đapo, te zahvalila organizaciji Eko forum koja je aktivno učestvovala u izradi dozvole i s kojom se nada da će imati priliku sarađivati.

Dodala je da Ministarstvo ima odličnu saradnju s nevladinim organizacijama zaduženim za sektor okoliša te da veoma cijeni njihov stručan angažman i savjete koje od njih dobija.

Generalni direktor AMZ Biju Nair prije zvaničnog obraćanja medijima federalnu ministricu Editu Đapo je upoznao o investicijama i planovima kompanije za naredni period kako bi poboljšali kvalitet okoliša u Zenici.

"Imamo planove i za hibridni filter broj dva unutar ove dozvole, a zajedno sa gradom radit ćemo i na poboljšanju drugih okolišnih projekata kao što su otpadne vode i pogoni Energetike. Uzeli smo veliku odgovornost, ovo je teško vrijeme u čeličnoj industriji, ali imali smo odgovornost da ispunimo obaveze. Naše poslovanje je transparentno i ko god želi vidjeti realizaciju naših projekata dobrodošli su u kompaniju", izjavio je Nair.