Programi podrške
38

Ministarstvo privrede KS objavilo pozive: Prijavite se za poticaje maloj privredi i startupima

V. K.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je javne pozive koji imaju za cilj promociju Programa poticaja male privrede te podršku mladima u pokretanju biznisa.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo poziva privrednike iz kategorije male male privrede (mala, mikro i srednja preduzeća) na online promociju Programa razvoja male privrede za 2022. godinu, koja će biti održana u četvrtak, 14. jula 2022. godine, s početkom u 17:30 sati.

I ove godine, ministarstvo organizira online promociju programa, koji se ove godine sastoji se od 10 pojedinačnih programa i podrazumijeva grant i kreditna sredstva za privrednike iz kategorije malih i srednjih preduzeća.

Od ukupno 8,9 miliona KM za kreditnu liniju sa 100 posto subvencioniranom kamatom, planirano je pet miliona s projekcijom više od 100 miliona ukupne vrijednosti kreditnih sredstava koja će biti dostupna privrednicima, te 3,9 miliona grant sredstava za ostalih devet programa među kojima su program zapošljavanja u IT i BPO industriji, subvencioniranje i refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja digitalizacije i standardizacije poslovanja, podrška mladima u osnivanju startup biznisa, poticaj razvoju ženskog poduzetništva i drugi programi.

"Pridružite nam se na online promociji i saznajte više o ovim programima i javnim pozivima na osnovu kojih se ostvaruje pravo na ova grant sredstva. Ove godine unijeli smo dosta promjena, kriteriji šifri djelatnosti su relaksiraniji, a grant sredstava za određene programe uvećana. Online promocija je prilika da razjasnite sve nedoumice koje imate u vezi s prijavom na javne pozive", poručio je privrednicima ministar privrede Adnan Delić.

Prijave za ovaj program moguće su na sljedećem linku.

Osim ovog programa, Ministarstvo privrede objavilo je i javni poziv za realizaciju programa podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata, a program se realizira u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede.

Ovogodišnji program za mlade podrazumijeva milion KM za mlade, koji mogu ostvariti podršku u ukupnom iznosu od 21.600 KM, od čega 18.000 KM grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, te 3.600 KM za plaće i doprinose za prvih šest mjeseci poslovanja jednom uposlenom u novoosnovanom privrednom subjektu.

„U odnosu na prethodnu godinu napravili smo sve izmjene koje su se mogle uskladiti za Zakonom o poticaju male privrede, a to znači da smo relaksirali kriterij šifri djelatnosti i svi oni koji zbog ovog kriterija ranije nisu mogli aplicirati sada to mogu. Osim toga, povećali smo iznos grant sredstava sa 15.000 na 18.000 KM i smanjili iznos vlastitog učešća sa 10 na 5 posto“, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

On je dodao i da je prethodne godine jedna od kočnica mladima prilikom prijave na ovaj program bilo i pisanje poslovnog plana, te su u Ministarstvu privrede osigurali i mentorstvo za pripremu poslovnog plana.

"U saradnji sa Startup studiom želimo omogućiti mladima edukaciju u oblasti pisanja poslovnog plana i raduje me što smo to ove godine uspjeli dogovoriti. Nama je važna saradnja sa svima koji mogu doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i uvijek smo spremni na saradnju. Činimo sve da do kraja ove godine uspostavimo poslovni inkubator koji će biti u nadležnosti Ministarstva privrede i koji će biti naša baza iz koje ćemo raditi na podršci razvoja poduzetništva i ukupnog poslovnog ambijenta na području našeg kantona", dodao je ministar Delić.

Javni poziv objavljen je na web stranici Ministarstva privrede na sljedećem linku i otvoren je 30 dana od dana objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Promocija i druženje mladih planirani su za 12. juli 2022. godine u Startup studiju u Sarajevo s početkom u 16:30 sati. Prijave su moguće na sljedećem linku.