{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ministarstvo poljoprivrede zbog Bajrama poziva na pojačanu kontrolu životinja

F
FENA
17.8.2018. u 14:52
12
43
Ministarstvo poljoprivrede zbog Bajrama poziva na pojačanu kontrolu životinja
12
Ministarstvo poljoprivrede zbog Bajrama poziva na pojačanu kontrolu životinja
Foto: H. M./Klix.ba
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo je danas Federalnoj i svim kantonalnim veterinarskim inspekcijama zahtjev za pojačanu kontrolu životinja na mjestima sabiranja i prodaje, a zbog povećanog prometa malih i velikih preživara uoči bajramskih praznika.
Isti zahtjev u formi zaključka usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije.

Kako je za Fenu potvrdio resorni federalni ministar Šemsudin Dedić, od nadležnih institucija traži se da iz prometa budu isključene nevakcinisane i neobilježene životinje.

"Čak i ako to znači da će veterinarske inspekcije morati da rade danonoćno i tokom vikenda, njihov je zadatak da osiguraju odgovarajuću kontrolu životinja, pa da građani mogu, bez brige za vlastito zdravlje, nabaviti kurbane i pripremiti se za predstojeće praznike. Problem zaraznih bolesti postoji kod nas, kao i u drugim državama, iako moram reći da se u javnosti često barata raznim neprovjerenim i preuveličanim informacijama. Po podacima kojima raspolaže Ministarstvo, stanje nije alarmantno, ali sigurno je da pred praznike moraju biti uvedene dodatne i pooštrene kontrole, jer tada i raste promet životinja nepoznatog porijekla", rekao je Dedić.

Resorni ministar upozorava građane da nabavku životinja vrše samo na provjerenim mjestima i iz provjerenih izvora.

"Postoje indicije da u Federaciju stižu životinje bez potrebne veterinarske dokumentacije koje mogu prenositi zarazne bolesti. Većina njih stiže u Bosnu i Hercegovinu ilegalnim putem, tako da želim skrenuti pažnju na ovaj problem i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine", zaključio je Dedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: