Problem reizvoza
2

Ministarstvo poljoprivrede RS-a odbacilo navode Šarovića o jabukama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) danas su odbacili navode ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića u vezi problema izvoza voća u Rusku Federaciju.

U saopćenju podsjećaju da je upravo to ministarstvo prvo reagovalo i brisalo iz Evidencije izvoznika firmu i sve kooperante firme koja je izvršila reeksport jabuka porijeklom iz Poljske u Rusku Federaciju.

Inspektorat RS-a je, kako dodaju, izvršio sve inspekcijske kontrole uključenih subjekata sa područja tog bh. entiteta, a izvještaji o izvršenim kontrolama su dostavljeni i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i MUP-u i Tužilaštvu RS-a s ciljem provođenja daljnje istrage.

"Nameće se pitanje zašto ministar Šarović proziva RS, ako se zna da je mjesto utovara sporne pošiljke u Federaciji BiH, da je Vanjsko-trgovinska komora BiH izdala 'forma A' obrazac, kao dokaz o porijeklu robe iz BiH, a da je fitosertifikat izdat u Brčko Distriktu BiH. Također, čudno je da ministar Šarović nema informacije da na osnovu Pravilnika koji je donijela Uprava za zaštitu zdravlja bilja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, od 2011. godine uvoz voća i povrća ne podliježe pregledu fitosanitarne inspekcije, što je problem na koji institucije RS-a stalno ukazuju", tvrdi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Također se dodaje da je podjela nadležnosti u oblasti poljoprivrede i vanjske trgovine jasno definisana Ustavom BiH i Ustavom RS-a.