Poboljšati registar
84

Ministar Šarović o zabrani izvoza jabuka: Povratak na rusko tržište bit će težak posao

Klix.ba
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je tokom dana hitne konsultacije s nadležnim tijelima u povodu uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju koja stupa na snagu danas.

Ministar Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom, od bosanskohercegovačke kompanije i inspekcijskih organa, direktna posljedica lošeg sistema kontrole koji je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

"Kako bi spriječili daljnje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utječu na kredibilitet i ugled Bosne i Hercegovine zatražio sam od nadležnih institucija da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, kao i podignu na viši nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i Privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda", kazao je Šarović.

Dodaje da je slične upute dao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH.

"Ponovni povratak na rusko tržište bit će težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju a obzirom na to da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram nužnim angažovanje i drugih nadležnih organa" istakao je ministar Šarović.

Dodao je i da se tokom dana nastavljaju razgovori o ovoj temi s nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka s ruskom stranom.