O Agrokoru
8

Ministar Šarović najavio sastanak sa predstavnicima Konzuma u BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je danas da će zatražiti sastanak sa rukovodstvom Konzuma u BiH kako bi saznao u kom obimu je kriza zahvatila firme-kćerke Agrokora u BiH.

Šarović je istakao da je, kada je riječ o krizi u Agrokoru i Konzumu, već imao konsultacije sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

"Riječ je o nekoliko hiljada radnih mjesta i značajnom dugu dobavljačima u BiH. Moje informacije govore da je riječ o najmanje 250 miliona KM, što zaslužuje da se aktiviraju nadležne institucije, kako entitetske tako i sa nivoa Savjeta ministara BiH", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je dodao da su te informacije nezvanične i da se još procjenjuje pravi iznos dugovanja prema dobavljačima, ističući da te podatke očekuje od predstavnika Konzuma i drugih kompanija.

Šarović je najavio da će o terminu sastanka sa predstavnicima Konzuma odlučiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH smatra da će biti više sastanaka kada je riječ o krizi u Agrokoru i Konzumu i naglašava da je prvo neophodno sagledati situaciju, posljedice i procese koji mogu da uslijede.

"To će biti vrlo brzo jer je takva situacija da se mora hitno djelovati. Ne treba očekivati da će bilo koji sastanak riješiti situaciju, ali je bitno da strukture vlasti znaju s kojim obimom posljedica može da se izazove krah ove kompanije", dodao je Šarović.

On je napomenuo da je već jedan sastanak održan na margini Sajma u Mostaru, kada je Zvizdić razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Šarović je istakao da Vijeće ministara BiH ne raspolaže informacijama da je bilo ko u Konzumu u BiH već izgubio radno mjesto zbog krize Agrokora.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je u petak, 31. marta, račune koncerna Agrokor, te kompanija Ledo, Tisak, PIK Vrbovec i Belje.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.