{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milkos neće smanjivati otkupne cijene mlijeka, izvoz povećan za 55 posto

Klix.ba
8.6.2015. u 15:30
26
Milkos neće smanjivati otkupne cijene mlijeka, izvoz povećan za 55 posto
26
Milkos neće smanjivati otkupne cijene mlijeka, izvoz povećan za 55 posto
Sarajevska mljekara Milkos je jedina velika domaća, izvozno orijentisana mljekara koja obezbjeđuje izvoz u zemlje CEFTA-e i to u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo.
Iako je najveći dio svog izvoza plasirala u Hrvatsku, čije tržište je izgubila njenim ulaskom u EU, mljekara je intenzivno radila na otvaranju novih tržišta i pojačavanju aktivnosti na postojećim te je u prvom kvartalu 2015. godine izvoz veći za 55% u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Zahvaljujući povećanom izvozu, sarajevska mljekara Milkos otkupila je sve količine mlijeka od svojih farmera i kooperanata i pored problema sa viškovima mlijeka u BiH koji rezultiraju otpuštanjem farmera i smanjenjem otkupne cijene mlijeka.

Sarajevska mljekara Milkos dobro razumije probleme poljoprivrednika koji su izazvani kašnjenjem plaćanja poticaja koji sada kasne već i godinu dana. Zbog toga, Milkos će nastaviti otkupljivati sve proizvedene količine mlijeka od svojih farmera i u budućem periodu i neće smanjivati otkupne cijene mlijeka bez obzira na trendove smanjenja cijena mlijeka u BiH.

U Milkosu očekuju i dalji rast izvoza do kraja 2015. godine a s obzirom da je sarajevska mljekara Milkos ispunila veoma stroge zahtjeve za izvoz u Tursku i zahtjeve FVO inspekcije te je od ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dobila rješenje za izvoz u zemlje EU, očekuje se veliko povećanje izvoza u 2016. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: