Privreda
26

Milkos neće smanjivati otkupne cijene mlijeka, izvoz povećan za 55 posto

Klix.ba
Sarajevska mljekara Milkos je jedina velika domaća, izvozno orijentisana mljekara koja obezbjeđuje izvoz u zemlje CEFTA-e i to u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Iako je najveći dio svog izvoza plasirala u Hrvatsku, čije tržište je izgubila njenim ulaskom u EU, mljekara je intenzivno radila na otvaranju novih tržišta i pojačavanju aktivnosti na postojećim te je u prvom kvartalu 2015. godine izvoz veći za 55% u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Zahvaljujući povećanom izvozu, sarajevska mljekara Milkos otkupila je sve količine mlijeka od svojih farmera i kooperanata i pored problema sa viškovima mlijeka u BiH koji rezultiraju otpuštanjem farmera i smanjenjem otkupne cijene mlijeka.

Sarajevska mljekara Milkos dobro razumije probleme poljoprivrednika koji su izazvani kašnjenjem plaćanja poticaja koji sada kasne već i godinu dana. Zbog toga, Milkos će nastaviti otkupljivati sve proizvedene količine mlijeka od svojih farmera i u budućem periodu i neće smanjivati otkupne cijene mlijeka bez obzira na trendove smanjenja cijena mlijeka u BiH.

U Milkosu očekuju i dalji rast izvoza do kraja 2015. godine a s obzirom da je sarajevska mljekara Milkos ispunila veoma stroge zahtjeve za izvoz u Tursku i zahtjeve FVO inspekcije te je od ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dobila rješenje za izvoz u zemlje EU, očekuje se veliko povećanje izvoza u 2016. godini.