Privreda
0

Merkel i Sarkozy za novu globalnu finansijsku arhitekturu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvali su u utorak grupu ekonomski najrazvijenih država i zemalja s privredama u usponu (G-20) da kao prioritet odrede stvaranje nove globalne finansijske arhitekture.

Merkel i Sarkozy su istovremeno uputili zajednički dopis Češkoj, kao predsjedavajućoj Evropskom unijom, kao i Evropskoj komisiji (EK), u kome traže konkretne rezultate u vezi s regulacijom tržišta, objavila je agencija Bloomberg.

U dopisu adresiranom na šefa EK-a Josea Manuela Barrosa i češkog premijera Mireka Topolaneka, oni su naveli kako EU mora predložiti da se registriraju, reguliraju i kontroliraju svi hedge fondovi i ostali fondovi koji mogu stvarati sistemske rizike.

"Duboko smo uvjereni da moramo iskoristiti ovu jedinstvenu historijsku šansu za borbu s uzrocima globalne krize. Spremni smo dostići konkretne rezultate u Londonu i poduzeti daljnje mjere za jačanje međunarodne regulacije finansijskih tržišta", naveli su Merkel i Sarkozy u zajedničkom dopisu, prenijele su agencije.

Njih dvoje su istaknuli i potrebu "popravke" deficita javnih finansija koji su se tokom krize produbili, ukazujući na to da velika zaduženja, s dugoročnog gledišta, ugrožavaju stabilnost cijelog svijeta.

Agencije podsjećaju da je samitu G-20, koji će se održati 2. aprila u Londonu, u subotu prethodio svojevrsni "predsamit" ministara finansija i guvernera centralnih banaka, u Horshamu u južnoengleskoj grofoviji Sasex.

Na mini samitu je postignuta saglasnost u tome da G-20, u vrijeme finansijske i kreditne krize, smatra svojim prioritetom stalnu podršku privrednom rastu. U završnom dokumentu sa skupa je poručeno da su zemlje G-20 spremne udružiti sve svoje snage neophodne za obnovu privrednog rasta.

Na aprilskom skupu G-20 će, kako se najavljuje, zauzeti takav stav koji će štititi velike finansijske institucije, poboljšati finansijski sistem i obnoviti funkcioniranje kreditnih tržišta.

Centralne banke će pritom i nadalje zadržati ekspanzivnu monetarnu politiku, i to onoliko dugo koliko bude bilo potrebno.

U zaključcima sa subotnjeg skupa, podsjećaju agencije, pozivaju se i pojedine zemlje da ubrzano uvedu obećanu fiskalnu podršku.