Privreda
37

Međunarodni aerodrom Sarajevo - pojam uspješnog poslovanja

Sponzorirani članak
Ivan Veličan
Ivan Veličan
Međunarodni aerodrom Sarajevo višegodišnji trend uspješnog poslovanja nastavio je i u 2014. godini, tako da već u prvih šest mjeseci tekuće godine bilježi pozitivne poslovne rezultate.

Naime, u prvom polugodištu tekuće godine na Aerodromu Sarajevo, opsluženo je ukupno 320.438 putnika što je za 5% više u odnosu na isti period prošle godine. Povećanje je ostvareno i u broju aviooperacija, kojih je realizovano 11% više u odnosu na isti period 2013. godine.

Kada je riječ o cargu, u prvom polugodištu tekuće godine procesuirano je 16% više komercijalnog, odnosno civilnog carga (uključujući i onaj humanitarni), u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe je zabilježen i rast prihoda u segmentu trgovine, pa je tako u Duty Free Shopu za 30% povećana prodaja robe u odnosu na 2013. godinu, a povećani su i prihodi od prodaje aviokarata za cca. 6% u odnosu na prethodnu godinu.

"Povećanje prometa i prihoda na Aerodromu Sarajevo, rezultat je uvođenja novih linija od strane redovnih aviokompanija koje saobraćaju na aerodromu, kao i povećan broj letova za pojedine destinacije u ljetnom redu letenja“, kazao je direktor ovog preduzeća, Ivan Veličan.

Kako je i najavljivano, u prvom polugodištu 2014. godine, njemačka aviokompanija Germanwings, pored postojećih linija za Keln i Štutgart, uvela je i liniju za Berlin, dok je aviokompanija SAS, koja je vodeći avioprijevoznik u skandinavskim zemljama, otvorila liniju Štokholm - Sarajevo.

Da menadžmet i uposlenici Aerodroma Sarajevo konstantno ulažu napore u podizanje kvaliteta usluga, dokaz je i to da je prema istraživanju najveće njemačke aviokompanije Lufthansa, a na osnovu zapažanja putnika ekonomske klase, Međunarodni aerodrom Sarajevo ostvario najbolje rezultate od svih aerodroma na području Centralne i Istočne Evrope u periodu januar-maj u segmentu prihvata i otpreme putnika, što podrazumijeva, brzinu rada na šalteru za registraciju putnika i prtljaga, te ljubaznost i stručnost osoblja na šalteru za registraciju.

"Rast prometa očekuje se i u narednom periodu, te se predviđa da će do kraja ove godine na sarajevskom aerodromu biti registrovano gotovo 700.000. putnika, čime ćemo premašiti prošlogodišnji rekord i na taj način krunisati 45 godina uspješnog rada i postojanja“, zaključio je Veličan.