{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međić: Tekstilna industrija zapošljava, izvozi i otvara nove pogone

F
9.10.2015. u 20:56
30
36
Međić: Tekstilna industrija zapošljava, izvozi i otvara nove pogone
30
Međić: Tekstilna industrija zapošljava, izvozi i otvara nove pogone
Foto: Arhiv/Klix.ba
Industrija tekstila, obuće i kože u BiH ima dugu tradiciju i iskustvo, a zbog potreba kupaca pojedine bh. kompanije proširuju i otvaraju nove pogone.
Neke od njih su kompanije “Fortitudo” u Travniku i "Alma Ras" u Visokom koje zapošljavaju nove radnike, izjavio je generalni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH Amir Međić.

Upravni odbor Udruženja tekstila, obuće i kože BiH danas je na sastanku u Sarajevu analizirao aktuelnu situaciju u ovoj branši s ostvrtom na nova zakonska rješenja i druga pitanja bitna za poslovanje i razvoj.

Međić je kazao da su zajedno s menadžerima i vlasnicima firmi čiji se biznis zasniva na proizvodnji i preradi tekstila, kože i obuće analizirali tri zakona - Zakon o doprinosima, Zakon o radu i Zakon o porezu na dobit.

"Data je podrška rješenjima iz zakona uz konstataciju da je potrebno, kada je riječ o Zakonu o doprinosima, odnosno njegovim izmjenama, precizno definirati njegove odredbe da ne bi bilo dilema u primjeni tog zakona", kazao je Međić.

Što se tiče predloženih izmjena Zakona o porezu na dobit, kako je dodao Međić, potrebno je da se obavezno zadrži stimulacija za izvoz koji je najkvalitetniji dio poslovanja, jer se putem izvoza stvara mogućnost za nova ulaganja, razvoj i jača povjerenje kupaca.

"Podržavamo reformski put Vlade FBiH i smatramo da reforme nemaju aternative", dodao je Međić.

U ovoj branši, kako je kazao, treba održati ambijent i status firmi da mogu da opstanu na tržištu jer zapošljavaju veliki broj radnika. U BiH je u ovoj branši zaposleno 40.000 hiljada radnika, dok ih je na nivou Federacije BiH više od 22.000.

UTOK je danas upriličio i međunarodni kućni sajam mašina i opreme za tekstil, obuću i kožu na kojem su se predstavili najveći svjetski proizvođači mašina i opreme iz Japana, Francuske, Španije, Njemačke i još nekih država. Njihovi stručnjaci su održali predavanja i radionice o dostignućima u ovoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: