Privreda
179

Med iz BiH uskoro na policama marketa širom Evropske unije

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Evropska unija zvanično je odobrila Program praćenja rezidua za med BiH krajem marta ove godine. Ovo je značajan korak koji će omogućiti bh. pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište EU.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je organizovan okrugli sto "Izvoz meda iz BiH" s ciljem da se potencijalni izvoznici informišu o nadležnostima relevantnih institucija te procedurama i dokumentaciji koja je potrebna za izvoz meda.

"BiH je napravila značajan iskorak u ovoj grani privrede i dobila priliku da izvozi med u zemlje EU. Danas govorimo i o budućim koracima koje bh. institucije trebaju napraviti kako bi se to nastavilo. Bitno je istaći da ni u ovoj privrednoj grani nije sjajno. Tokom prošle godine izvezli smo vrlo male količine koje se mogu mjeriti u hiljadama KM, a uvezli smo meda u vrijednosti oko dva miliona KM. BiH je pogodno tlo za proizvodnju vrlo kvalitetnog meda i moramo to iskoristiti", rekao je Zdravko Marinković, direktor sektora privrede pri VTK BiH.

Ovom koraku pridonijela je Kancelarija za veterinarstvo BiH uz pomoć USAID-ovog projekta FARMA i Češke razvojne agencije, koji su obećali i daljnju podršku bh. pčelarstvu.

"Sada je potrebno opremiti laboratorije prema standardima EU kako naše proizvode ne bi testirali u susjednim zemljama te kako bi novac koji nam Vijeće ministara BiH (550.000 KM godišnje) daje u svrhu testiranja ostao u našoj zemlji", istakao je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Direktor misije USAID-a u BiH David Barth kazao je kako je ovo korak koji treba proslaviti te dokaz da kada bh. institucije žele nešto uraditi one to i urade.

"Ovo je značajan proizvod koji donosi prihod od 45 miliona KM godišnje, a ne možete ga naći na svakoj polici supermarketa u EU. Očekujemo da će svi poljoprivredni proizvodi iz BiH biti na policama marketa širom EU", rekao je Barth.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Češka, koja je pomogla BiH u pravljenju ovog značajnog iskoraka u sektoru meda, obećala je da će nastaviti pružati pomoć te prenositi znanja koja su oni stekli prilikom ulaska u EU.

"Sada je bitno da se sprovedu svi standardi EU, pogotovo tehničke norme za laboratorije, koji trebaju biti u mogućnosti izdavati referentske potvrde, te obučiti ljude koji će raditi u njima", rekao je Tomaš Szunyog, ambasador Republike Češke u BiH.

Najveću korist od ovoga imat će sami pčelari, kojima će ovo pomoći u daljem razvoju posla.

"Vijest da je BiH dobila dozvolu daje nam mogućnost da napredujemo i ovo je šansa da se smanji broj armije nezaposlenih te se nadamo da će država to prepoznati", kazao je Nijaz Kadirić, direktor APIMED-a iz Sanskog Mosta.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na bh. pčelarima i institucijama vlasti je da se izbore i uklone s tržišta med sumnjivog kvaliteta te povećaju kvalitet i kvantitet pčelarskih proizvoda.

"Pčelarima će trebati podrška vlasti u subvencioniranju troškova nabavke opreme i lijekova prema EU standradima. Mi smo sasvim dovoljno uradili na promociji pčelarstva u BiH, ali i svijetu", rekao je predsjednik Saveza pčelara RS Radivoje Maksimović.

Proizvođači meda će morati implementirati odgovarajuće standarde za sigurnost hrane te se registrovati kao izvoznici kako bi mogli izvoziti svoje proizvode na tržište EU.