{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marinković: BiH mora raditi na povećanju izvozne baze

F
9.3.2014. u 09:09
0
15
Marinković: BiH mora raditi na povećanju izvozne baze
0
Marinković: BiH mora raditi na povećanju izvozne baze
Zdravko Marinković
Za postizanje značajnijih rezultata u spoljnotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine neophodno je poboljšanje sveukupnog poslovnog ambijenta u našoj zemlji da bi se povećala konkurentnost privrede.
"Mi smo mala zemlja i kapaciteti naših poduzeća su takvi da nam ograničavaju i šanse za izvoz. BiH mora raditi na povećanju izvozne baze tj. stvaranju novih izvoznih proizvoda i povećanju kapaciteta", istakao je u razgovoru za Agenciju Fena v.d. generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH (STKBiH) Zdravko Marinković.

BiH je na 87. poziciji od 148 zemalja u svijetu o pitanju konkurentnosti, dok smo prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja u 2013. godini na 126. mjestu od 185 zemalja (Doing Business 2013) te smo najlošije rangirani u regionu.

Marinković je kazao da je Spoljnotrgovinska komora BiH zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH) sačinila Strategiju rasta izvoza 2012-2015. Tom strategijom su predložene konkretne mjere i akcioni planovi kojima bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit BiH i povećala zaposlenost.

"Imajući na umu činjenicu da se navedeni strateški ciljevi ne mogu lako ostvariti, a da STKBiH predstavlja važnu institucionalnu kariku u ovom procesu, realizacija ovih ciljeva predstavlja dugoročni plan Komore koji ujedno predstavlja okosnicu kratkoročnih planova. Nažalost, Vijeće ministara BiH nije usvojilo tu strategiju. Nadam se da će nadležni državni organi imati sluha i usvojiti je, te pružiti privredi BiH svu potrebnu podršku", istakao je Marinković.

Po njegovim riječima, bez adekvatnog i jeftinijeg pristupa finansijama, jednostavnijih procedura poslovanja, bolje infrastrukture kvaliteta, pristupa novim tehnologijama teško je zadržati konkurentnost. Poboljšanjem konkurentnosti poduzeća u zemlji stvorili bi se uvjeti i za agresivniji nastup na stranim tržištima.

Marinković je dodao da STKBiH i u ovoj godini nastavlja aktivan rad na predstavljanju privrede BiH u inostranstvu radi poboljšanja njenog imidža i uključivanja u međunarodne aktivnosti od značaja za bh. privredu. Naglasio je da u svom radu Komora provodi aktivnosti institucionalne saradnje s komorskim i drugim relevantnim asocijacijama, agencijama i organizacijama na regionalnom, evropskom i svjetskom nivou u BiH i u inostranstvu.

Također, u skladu sa svojim nadležnostima Komora ostvaruje i institucionalnu saradnju s MVTEO, MIP-Ekonomska diplomatija i FIPA prilikom specifičnih događaja promocije i predstavljanja bh. privrede u zemlji i inostranstvu ( tzv. Alijansa).

Marinković je istakao da će Komora, posebno u saradnji s Ministarstvom inostranih poslova BiH, nastojati da u narednom periodu uzme u obzir i mogućnost provođenja preporuke iz Izvozne strategije i to da postoji potreba za uspostavljanjem posebnih odjela za ekonomsku diplomatiju i spoljnotrgovinsku promociju u okviru najvećih diplomatsko-konzularnih predstavništava, postojećih izvoznih tržišta i tržišta s velikim izvoznim potencijalom.

"Svjesni smo da ova aktivnost iziskuje veće finansijske resurse, te stoga smatramo da se u narednom periodu treba fokusirati na uspostavljanje konkretnije saradnje između MVTEO BiH, MVPBiH i STKBiH u smislu postavljanja adekvatnih ekonomskih savjetnika u DKP-ovima koji će u svim svojim aktivnostima usko sarađivati s Komorom kao i ostalim nadležnim institucijama radi organizovanijeg i efikasnijeg predstavljanja bh. privrede i njenih potencijala u inostranstvu", kazao je Marinković.

Međunarodni sajmovi su, kako je dodao, značajan vid predstavljanja privrede Bosne i Hercegovine i njenih mogućnosti. Nastupe ili organizovane posjete ovim sajmovima Komora će kao i dosad organizovati samostalno i u saradnji s entitetskim komorama iz Bosne i Hercegovine.

Prokomentirao je da nedavno donesene izmjene i dopune Zakona o STK-u, u operativnom smislu, imaju moralni i operativni efekt na aktivnosti Komore.

"Donošenjem tih izmjena nije se promijenila suština rada Komore, ali priznajem da se povećala doza ozbiljnosti i fokusiranosti na što efikasnije i uspješnije provođenje zakonski propisanih aktivnosti Komore", dodao je Marinković.

Skupština je najviši organ komore u čijoj je nadležnosti usvajanje godišnjih akata kao i reguliranje najvažnijih procesa. Marinković je kazao da planiraju u najskorije vrijeme održavanje sjednice Skupštine na kojoj će kandidivati godišnje dokumente, kao i dokumente koji regulišu provođenje redovnih izbora za organe Komore za mandatni period 2014.-2018. godina.

Govoreći o aktivnostima u toku 2013. godine, Marinković je izdvojio da je velika pažnja posvećena pripremi članica za ulazak Hrvatske u EU, kao i podsticanju nadležnih državnih organa za ispunjavanje uvjeta za izvoz proizvoda animalnog i biljnog porijekla na tržište EU.
Također, tu je i pokretanje inicijativa za smanjenje akciza na bezalkoholna pića, zatim za uređenje akciza na pivo, iniciranje izmjene Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu, Pravilnika o bezalkoholnim pićima, kreiranje novog zakona o vinu, kreiranje i donošenje seta pravilnika pod nazivom „higijenski paket”, partnerstvo na donošenju podzakonskih akata iz oblasti međunarodnog transporta i slično.

"Kao neka vrsta sublimacije svih neophodnih mjera koje je potrebno provesti da bi se unaprijedilo poslovanje u BiH, a nakon završene konferencije “Bh. privreda-šanse i izazovi” koja je održana u decembru 2013., Spoljnotrgovinska komora BiH je pripremila dokument pod nazivom “Prijedlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH”, koji će uskoro i zvanično biti prezentovan", kazao je Marinković za Fenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: