Privreda
2

Mađarska Elektroprivreda želi u BiH graditi toplotne elektrane na biomasu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine danas je upriličena prezentacija MVM Ovit ZRT-a, Elektroprivrede Mađarske.

Cilj prezentacije bio je predstavljanje mogućnosti izgradnje toplotnih elektrana na biomasu i mogućnosti finansiranja takvih projekata od Razvojne banke Mađarske (Exim Bank).

MVM Ovit ZRT je državna kompanija, a osnovno polje djelatnosti uključuje dizajn, izgradnju, održavanje i uspostavljanje elektrana, proizvodnju energetske opreme, čeličnih struktura, upravljanje elektranama, teški transport i telekomunikacije.

Kompanija ima namjeru proširiti svoju djelatnost na područje Bosne i Hercegovine, gdje su već imali niz uspješnih projekata, kao što je rekonstrukcija Bloka 5 TE "Tuzla", a učestvuju u tenderskoj proceduri za izgradnju novih postrojenja u TE "Tuzla" i "Kakanj".

Prezentacija je upriličena za predstavnike općina, direktore i predstavnike komunalnih preduzeća te direktore i predstavnike elektroprivreda u BiH.

Peter Gopcsa, generalni direktor Elektroprivrede Mađarske, kazao je da je ova kompanija prisutna 10 godina u BiH.

"Posljednjih godina u Mađarskoj je kao u modi izgradnja toplotnih elektrana na biomasu i smatramo da je ta tema interesantna i za BiH. Imamo već potpisana dva pisma namjera o tome s općinama Bosanska Krupa i Bihać i ovo pismo s Bihaćem je jutros potpisano", kazao je Gopcsa.

Cilj današnje prezentacije, kako je kazao, bio je da se, osim značaja, predstavi i finansiranje izgradnje elektrana na biomasu, naglasivši da bi Razvojna banka Mađarske (Exim Bank) pratila izgradnju i finansirala 85 posto od vrijednosti projekta.

Vrijednost elektrane koja bi npr. u Bosanskoj Krupi zagrijavala 5.000 stanova je oko 10 miliona eura.

Ismet Kumalić, predsjednik VTKBiH, kazao je da Komora koristi priliku da se upozna o dostignućima susjednih zemalja u segmentu obnovljivih izvora energije.

"Mi intenziviramo saradnju s mađarskim kompanijama, odnosno s mađarskom komorom, pa smo i prije dva dana ugostili njihovog predsjednika, danas je tu kompanija, a sljedeće sedmice i mješoviti komitet", kazao je Kumalić.

Predstavnik firme MVM za bivšu Jugoslaviju Mehmed Polimac kazao je da je najveći projekt ove firme koji želi realizirati u BiH TE "Tuzla", odnosno izgradnja bloka 7,a vrijednost investicije je 900 miliona eura, što dovoljno govori o ozbiljnosti kompanije.