Privreda
5

M:tel prvi bh. operator spreman za uvođenje LTE tehnologije

Klix.ba
Kompanija m:tel je od 25. aprila godine na širem području grada Banje Luke uspješnim testiranjem u realnim uslovima pokazala da je prvi telekom operator na bh. tržištu spreman za uvođenje LTE tehnologije odnosno mobilne mreže četvrte generacije (4G) koja osigurava znatno veće brzine prenosa podataka u odnosu na postojeću 3G mrežu, donoseći bogatije iskustvo i mnoštvo novih mogućnosti.

Napredna LTE (Long Term Evolution) tehnologija, koja predstavlja sljedeći korak u evoluciji mobilnih sistema, predstavljena je 14. maja 2013. godine m:tel korisnicima, poslovnim partnerima, predstavnicima medija, resornih ministarstava i Regulatorne agencije za komunikacije.

Posjetioci ovog događaja su bili u prilici da dožive brzinu prijenosa 3D filma, HD filma, download i on line igrice putem mreže četvrte generacije. Testiranjem brzine downloada velikih fajlova utvrđeno je da je ostvarena brzina prijenosa spomenutih sadržaja putem LTE tehnologije 71 Mb/s, što je za oko 10 puta više nego putem 3G mreže, saopćeno je iz m:tela.

"Za sve nas u m:tel-u ovo je historijski trenutak, jer će datum puštanja 4G signala biti zabilježen uz ime naše kompanije, koja na ovaj način staje na listu najvećih telekom operatora. Isto tako, Banja Luka i Bosna i Hercegovina dobit će priliku da sa m:tel-om zakorače u novi svijet komunikacija", istakao je generalni direktor kompanije m:tel mr Goran Vlaović.

Važnost ovog događaja, ne samo za kompaniju m:tel, već i za kompaniju Telekom Srbija potvrdio je i generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk riječima: "Izuzetno mi je drago što m:tel i na ovaj način potvrđuje svoju proaktivnost i tehnološko liderstvo. Testiranje mreže četvrte generacije LTE je zasigurno veliki uspjeh, jer predstavlja prvi ključni korak za primjenu najsavremenijih tehnologija."

Komercijano korištenje usluga napredne generacije mobilne telefonije zavisi od regulatornih normi koje će biti precizirane u narednom periodu. Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić, tim povodom je rekao: "Čestitam m:tel-u na implementiranju najmodernije LTE tehnologije u BiH. Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će, zajedno sa Regulatornom agencijom za komunikacije, uložiti napor kako bi se stvorio regulatorni okvir za njenu komercijalnu primjenu. Upravo LTE, kao bežična tehnologija sa velikim brzinama i područjem pokrivanja signalom, omogućava tehnološko povezivanje svih dijelova naše zemlje."

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, također je čestitao kompaniji m:tel na ovom tehnološkom iskoraku i istakao kako je ponosan na činjenicu da se najsavremeniji svjetski trendovi primjenjuju kod nas.

Uvođenjem LTE tehnologije pomjera se fokus sa jednog, govornog servisa, na multiservisnu komunikaciju. Razlog tome je neprestani rast korisnika usluga prijenosa podataka, ali i sve šira lepeza usluga koje su bazirane na prijenosu podataka. Prema procjenama kompanije m:tel, količina prijenosa podataka putem mobilne mreže će se svake naredne godine utrostručavati. Iz m:tel-a poručuju da će pružanje LTE tehnologije osigurati velike brzine prijenosa podataka, kraće vrijeme konekcije na mrežu, smanjenje vremena odziva, čime će korisničko iskustvo biti poboljšano. Biće zadovoljene potrebe sve zahtjevnijih korisnika u pogledu korištenja složenijih aplikacija poput interaktivne televizije, različitih mobilnih multimedijalnih usluga, on-line interaktivnih igara, video-blogova, ftp download velikim brzinama i sl.

Pored LTE USB modema i mobilnih telefona, veliki broj korisničkih terminala, kao što su notebook računari, portabilni tab uređaji, igračke konzole i kamere, posjedovat će i integrisane LTE module.

Isporučilac LTE opreme za m:tel mrežu je ZTE, jedna od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju telekomunikacione opreme. ZTE kompanija je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja za dostignuća u LTE razvoju.