Privreda
8

Loši vremenski uslovi smanjili proizvodnju meda

SRNA
Poplave i kišno proljeće i ljeto drastično su uticali na smanjenje proizvodnje meda u Republici Srpskoj, pa se očekuje da njegova cijena ove godine bude između 12 i 18 KM za kilogram, istaknuto je na sastanku republičkog Saveza udruženja pčelara u Bosanskom Šamcu.

Takvi vremenski uslovi doprinijeli su veoma lošoj ispaši pčela, a sami tim i proizvodnji meda. To se posebno odrazilo u Posavini, dobojskom području, Krajini, Potkozarju.

"Veliki broj pčelara ima stoodstotne gubitke. Jedino je na području Hercegovine paša bila malo bolja", rekao je predsjednik Saveza Radoje Maksimović.

Na današnjem sastanku u Bosanskom Šamcu je istaknuto da prostor Republike Srpske omogućava bogatu medonosnu pašu pčela i daje mogućnost za proizvodnju ekološkog meda, što u budućnosti treba iskoristiti.

Maksimović je naglasio da je Savez u kontaktu sa firmama koje se bave uvozom meda, te dodao da se mora izboriti za dobru otkupnu cijenu.

"Ove godine očekujemo dosta bagremovog meda, koji je veoma tražen u zemljama EU", rekao je Maksimović i dodao da se narednih dana očekuje da u Srpsku stignu kupci iz Engleske.

On je istakao dobru saradnju Saveza sa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Veterinarskim institutom "Dr. Vaso Butozan" i sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH.

Dobra saradnja sa resornim ministarstvom u RSa riječima Maksimovića, ogleda se u podsticajima, koji će ove godine biti isplaćeni do 15. oktobra, a iznosit će četiri KM po košnici.

Maksimović je naveo da Kancelarija za veterinarstvo BiH vrši certifikaciju objekata gdje se kontroliše med, te je za naredni periodu najavio aktivniju borbu na suzbijanju prodaje meda sumnjivog kvaliteta.

Predsjednik šamačkog Udruženja pčelara "Maslačak" Aco Malić rekao je da je ovo udurženje u saradnju sa USAID-om napravilo projekat "Farma" za sanaciju pčelinjih društava, koja su pretrpjela štetu u poplavama. U okviru tog projekta biće nabavljena oprema i novi rojevi pčela.

On je dodao da je opština uspjela da poslije poplava isplati podsticaje za prošlu godinu u iznosu od šest i po KM po društvu, te je pozvao pčelare koji nisu registrovani da to učine kako bi iduće godine ostvarili pravo na podsticajne mjere.

Savez udruženja pčelara RS ima 1.900 registrovanih pčelara, ali se smatra da je taj broj veći. Registrovano je 100.000 košnica, ali se procjenjuje da taj broj dostiže 130.000.

Na područja Bosanskog Šamca registrovano je 30 pčelara, koji ukupno imaju 1.300 pčelinjih društava.